Društvo

Cvijanovićevoj dodijeljen orden univerziteta

Cvijanovićevoj dodijeljen orden univerziteta
Foto: Srna | Cvijanovićevoj dodijeljen orden univerziteta

ISTOČNO SARAJEVO - Najveće priznanje Orden Univerziteta u Istočnom Sarajevo dodjeljeno je predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović koje je u njeno ime primio ministara nauke i tehnologije Srpske Alen Šeranić.

Na svečanoj akademiji, povodom Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodijeljena su priznanja i nagrade institucijama i pojedincima zaslužnim za razvoj ove visokoškolske ustanove.

Ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić rekao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja važnu kariku nauke i naučnoistraživačkog rada u Srpskoj, prije svega kroz moderne studijske programe kojima pomaže studentima da budu dio savremenih tokova u Srpskoj, kao i kroz prirodne i tehničke nauke pomoću kojih se povezuje sa privredom u Srpskoj.

"To je vrlo značajan dio gdje obrazovanje i nauka doprinose razvoju Republike Srpske", istakao je Šeranić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu već dao određene rezultate, što se vidi po studentima koji, kada završe ovaj univerzitet, lako upisuju uneverzitete za napredovanje u magistarskim i doktorskim studijama.

"To je rezultat rada profesora i svega što je uloženo u opremanje Univerziteta u okviru koga fakulteti, kao što je Medicinski, Mašinski, Elektrotehnički, imaju opremu koje se ne mogu postidjeti i stariji univerziteti i fakulteti", rekao je Milošević i izrazio nadu da će i u narednom periodu Univerzitet pokazivati sve bolje rezultate, te da će, oni koji ga završe, ostati i razvijati Republiku Srpsku.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da su danas, kada je obilježeno 26 godina rada, sumirani brojni rezultati u naučnom, naučnoistraživačkom i nastavnom procesu.

"Nagradili smo danas i one iz javnog života koji su svojim zaslugama podstakli razvoj Univerziteta, posebno naše najbolje studente", naglasio je Pašalić.

On je dodao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najznačajnijih institucija u ovom dijelu Republike Srpske koja zapošljava 1.000 radnika, okuplja 857 nastavnika i saradnika i 11.000 studenata.

Prema njegovim riječima, zadatak Univerziteta je da uvijek modernizuje studijske programe, nastavni i naučnoistraživački proces, što je već značajno urađeno.

Što se tiče studentskog standarda, Pašalić je rekao da je mnogo toga urađeno na njegovom podizanju, te da se već prave novi koraci kao što je izgradnja novih studentskih domova i njihove adaptacije, prije svega u Istočnom Novom Sarajevu, a zatim i u drugim mjestima, gdje su dislocirane visokoškolske ustanove Univerziteta.

"Vlada Republike Srpske je već ušla u taj proces i obezbijediće sredstva", rekao je Pašalić.

Priznanje za najboljeg studenta osvijila je Milica Perućica, student četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta, sa prosjekom od 9,7.

Perućica je izrazila želju da, nakon studija, ostane u Republici Srpskoj i svojim znanjem i trudom doprinese razvoju poljoprivrede u Srpskoj.

Akademiji je pored velikog broja zvanica, prisustvovao i NJegovo preosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije