Društvo

DEC "Svjetlice": Uče kako da pravilno pristupe djeci s poteškoćama

DEC "Svjetlice": Uče kako da pravilno pristupe djeci s poteškoćama
DEC "Svjetlice": Uče kako da pravilno pristupe djeci s poteškoćama

BANJALUKA, KOTOR VAROŠ - Dječji edukativni centar "Svjetlice" iz Banjaluke u RS sprovodi projekat pod nazivom "Obrazovanje i informisanje jednako za sve", koji je namijenjen obučavanju roditelja i nastavnog osoblja za rad sa djecom s poteškoćama.

Projekat je vrijedan 19.000 KM, a realizuje se u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV LOD IV", koji finansira Evropska unija iz sredstava i instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona evra.

U protekla dva mjeseca radilo se u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Kotor Varošu, koji su odabrali jer se radi o maloj opštini u kojoj ne postoji nijedno udruženje koje se bavi ovim pitanjima, kao i zbog neobučenosti kako roditelja, tako i nastavnog osoblja za prepoznavanje potreba i segmenata rada sa djecom koje imaju određene poteškoće.

"Kroz naše radionice i razne projekte koje smo imali u Banjaluci primijetili smo da je veliki broj roditelja iz Kotor Varoša dovodio svoju djecu. Nakon toga održali smo sastanak sa nastavnicima OŠ 'Sveti Sava', koji su jednoglasno rekli da nisu obučeni za rad sa djecom s poteškoćama. Takođe u čitavoj opštini nema nijednog defektologa i logopeda, dok jedan broj roditelja čak i ne zna dijagnozu svog djeteta, i to su razlozi što smo se baš za njih odlučili", kaže Vanja Ćuk, predsjednik i psiholog u DEC "Svjetlice".

Program je podijeljen u tri dijela, i to rad s roditeljima, nastavnicima i mališanima.

"Osnovni ciljevi su prvenstveno da roditelji i nastavnici nauče pravilne pristupe djeci s poteškoćama, da bolje razumiju potrebe mališana i posebnu pažnju koju moraju obratiti kroz rad s njima, jednostavno da se obuče za rad s tom djecom", rekla je Ćukova.

Željka Perišić, član tima DEC "Svjetlice" i roditelj djeteta s poteškoćama, kaže kako je ona prije svega kao roditelj koji razumije s čim se porodice suočavaju tu da pruži podršku i nauči ih kako da ostvare prava koja zakonski imaju.

"Jako je bitno da roditelji koji su uspjeli ostvariti rezultate podijele svoja iskustva sa drugima, nauče ih kako da dođu do svojih prava, kako da se postave u određenoj situaciji te shvate da mnoge stvari mogu postići za dobrobit svoga djeteta", rekla je Perišićeva i dodala da se nadaju kako će nadležne institucije prepoznati važnost projekta i pružiti podršku kako bi isto mogli odraditi i u drugim opštinama koje su u sličnoj situaciji.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije