Društvo

Dajana Jaglica-Đukić: Nećemo uskratiti prava korisnicima

Dajana Jaglica-Đukić: Nećemo uskratiti prava korisnicima
Dajana Jaglica-Đukić: Nećemo uskratiti prava korisnicima

BANJALUKA - Centar za socijalni rad Banjaluka uputio je Prijedlog mjera za povećanje prihoda u budžetu.

Ovim neće biti uskraćena prava korisnika, kako je to navedeno u medijima, već revizije i služe kako bi se pomoć usmjerila najugroženijima, a prihodi će biti usmjereni u pravcu gradskog budžeta, izjavila je Dajana Jaglica-Đukić, v.d. direktora Centra.

Ona objašnjava da je Centar uputio Prijedlog programa mjera za povećanje prihoda u budžetu grada Banjaluka na osnovu projekcije jedinih prihoda koje ima, a to su prihodi od učešća korisnika i srodnika u troškovima izdržavanja i smještaja, te namirivanje iz ostavinske mase nakon smrti korisnika za koje su Centar i grad Banjaluka učestvovali u troškovima izdržavanja, a sve u skladu sa zakonskom regulativom.

"Pridržavajući se uputa u vezi s mjerama štednje još od 2009. godine, udio materijalnih troškova u ukupnom budžetu Centra je zaista minimalan i pokriva samo neophodno kako bi se radni proces odvijao neometano. Troškovi reprezentacije su zabranjeni od 2014, tako da rukovodstvo Centra ne koristi iste", tvrdi Jaglica-Đukićeva.

Ona objašnjava da je u nedostatku prostora za obavljanje redovnih poslova Gradska uprava dodijelila Centru tri poslovna prostora, za koja se izdvajaju sredstva na ime režijskih troškova i PDV-a. Prostori se koriste za Dnevni centar za maloljetnike, poslove iz dječje zaštite i održavanje porodičnih konferencija s kompletnom širom porodicom u cilju prevazilaženja porodičnih problema (koje sprovodi Udruženje "Porodična mreža").

"Kako je Centar bio nemoćan da sam zadovolji sve potrebe korisnika, ostvarena je saradnja s Vladinim, nevladinim organizacijama, korisničkim udruženjima i privatnim sektorom, što je rezultovalo nizom proširenih usluga u lokalnoj zajednici i razvojem velikog broja servisa vaninstitucionalne brige o korisnicima. Ovaj način rada je u skladu sa savremenim principima socijalnog rada", istakla je Jaglica-Đukićeva.

Prema njenim riječima, sredinom 2013. godine usvojen je Pravilnik o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite, te su sve ustanove, nevladine organizacije kao i sam Centar za socijalni rad pristupili utvrđivanju ispunjenosti uslova za rad. Ovaj proces je još u toku.

Centar priprema javni poziv za nabavku usluga na koji će se moći javiti svi koji ispunjavaju uslove i imaju rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite o ispunjenosti uslova za pružanje usluga socijalne zaštite. U cilju zaštite korisnika i njihovih prava nisu prekinuti dosadašnji ugovori kojima je definisano pružanje usluga u partnerstvu dok se ne sprovede postupak nabavke. Jaglica-Đukićeva navodi da je revizija prava na zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu započela u januaru nakon sticanja uslova od strane Centra krajem 2014. godine, kada je završena obuka za edukatore hranitelja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je izvršilo nadzor nad radom Centra, te donijelo nekoliko preporuka u cilju unapređenja rada. Rukovodstvo Centra, kako navodi v.d. direktora, je već implementiralo značajan broj mjera i predano radi na mjerama koje zahtijevaju više vremena.

Radnici imaju uslove za rad

Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije, izjavio je da je netačna informacija da rukovodstvo Centra nije smanjilo materijalne troškove. Rukovodstvo je, kako kaže, pristupilo izradi novog pravilnika o platama i drugim naknadama, koji je stupio na snagu prošle godine.

"Kada su u pitanju troškovi prevoza radnika, propisano je da radnici nemaju pravo na korištenje službenog automobila, prilikom obavljanja poslova iz redovne djelatnosti Centra, ako je mjesto na kojem se posao obavlja na udaljenosti manjoj od dva kilometra. Radnicima se priznaje pravo na naknadu troškova prevoza u visini pune cijene jedinstvene mjesečne karte", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije