Društvo

Dan bez automobila u Vladi Kantona Sarajevo

Dan bez automobila u Vladi Kantona Sarajevo
Dan bez automobila u Vladi Kantona Sarajevo

SARAJEVO - Među prvim zaključcima koji je donijela novoiomenovana Vlada Kantona Sarajevo (KS) na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem, bilo je njeno opredjeljenje, uz poziv firmama, organima državne uprave te javnim preduzećima, da svaki prvi radni dan u mjesecu bude Dan bez službenih automobila.

Izuzetak bi u ovom slučaju bila vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, policije te inspekcije.

Glavi uzročnici prekomjernog zagađenja u Sarajevu su, uz privatna ložišta, i više od 150.000 registrovanih automobila, pogotovo starijih od 20 godina.

''Jednoglasno smo podržali ovu ideju jer ima višostruko značenje. Osim poruke o brizi za životnu sredinu, tu je sasvim sigurno ušteda u troškovima goriva '', kazao je ministar za komunalne poslove u Vladi KS Senad Hasanspahić koji je jutros na posao iz Vogošće došao sa suprugom njenim vozilom.

Dodao je da je ovo mali korak u tom pravcu, ali i da sve veće stvari moraju početi nekim prvim, manjim korakom.

Danas su ministri u Vladi KS došli na posao taksijem, pješice, javnim prevozom ili su prevoz dijelili sa supružnicima ili kolegama.

Napomenuli su da to što je slučajno ovaj prvi Dan bez službenih automobila pao 1. aprila neće predstaviti kao šalu te su poručili da bi bilo lijepo da svi više razmišljaju i djeluju za ljepšu okolinu i čistiji zrak, saopšteno je iz press-službe KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije