Društvo

Dan bibliotekara: Knjige i čitanje doprinose obrazovanju

Dan bibliotekara: Knjige i čitanje doprinose obrazovanju
Dan bibliotekara: Knjige i čitanje doprinose obrazovanju

Istočno Sarajevo - Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je danas seminar za bibliotekare zaposlene u školskim bibliotekama na području sarajevsko-romanijske regije, u okviru obilježavanja 9. oktobra - Dana bibliotekara Republike Srpske.

"Smatramo da je Dan bibliotekara dobar povod da se ukaže na važnost knjige i čitanja kao važnih segmenata koji doprinose obrazovanju, ali i da se skrene pažnja na položaj radnika i stanja u bibliotekama", izjavila je Srni rukovodilac Matične službe u Matičnoj biblioteci Miljana Macan.

Ona je učesnicima seminara ukazala na značaj i potrebu vrednovanja rada bibliotekara i statistiku.

"Do sada je bilo kvantitativnog mjerenja usluga biblioteke, dakle broj upisanih korisnika, broj vraćenih knjiga... Međutim, u današnje vrijeme razvijenih informacionih tehnologija i sve se mijenja tako da moramo i mi unaprijediti kvalitet naših usluga u školskim bibliotekama", naglasila je Macanova.

Prema njenim riječima, učenici u školama na području Sarajevsko-romanijske regije čitaju knjige i školsku lektiru, ali su veoma zainteresovani i za vanlektirnu gradu i zabavnu lektiru.

Ona ističe da ukupno stanje opremljenosti školskih biblioteka nije zadovoljavajuce, a situacija je razlicita od biblioteke do biblioteke, što zavisi od stepena razvoja lokalne zajednice.

Macanova je istakla da je cilj današnjeg seminara da bibliotekarima ukaže na koji način se mogu poboljšati programi rada u biblioteci, prilagoditi radno vrijeme potrebama korisnika, odnosno na koji način osavremeniti rad biblioteka u eri digitalizacije.

U radu seminara učestvovali su zaposleni u 16 školskih biblioteka sa područja sarajevsko-romanijske regije.

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo smatraju da školski bibliotekari nisu samo bibliotekari koji izdaju knjige, već i saradnici u nastavi, pa je nepohodno ukazati na važnost rada bibliotekara u školskim bibliotekama.

Pravilnike o radu školskih biblioteka često uređuju oni koji ne znaju šta je zadatak jedne biblioteke, pa je struka bibliotekara često unazadena i obezvrijedana ovakvim načinom rada, a nerijetko od biblioteka u školama se uzima čak i prostor, pa bibliotekari rade u neuslovim i neadekvatnim prostorijama.

Na seminaru je bilo riječi i o Strategija razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj u kojoj se školska biblioteka spominje samo u dvije rečenice i to segmentu obnove knjižnog fonda i povećanja stručne literature na engleskom jeziku.

Učesnici ovog savjetovanja upoznati su i sa Nacrtima zakona o bibliotečkoj djelatnosti i Nacrtu standarda za školske biblioteke koji ce biti usvojeni na narednoj sjednici Skupštine Društva bibliotekara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije