Društvo

Danas obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Danas obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta
Danas obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

BANJALUKA - Članovi Jevrejske opštine Banjaluka obilježiće danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Predstavnici Jevrejske opštine Banjaluka u 12.00 časova na Jevrejskom groblju položiće vijence uz molitvu i govor o holokaustu, najavljeno je iz Jevrejske opštine.

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u 19.00 časova biće otvorena izložba "Stradanje bugarskih Jevreja".

Izvršni direktor ovog centra Jakov Danon naveo je da izložba govori o jednoj od najvećih tragedija u modernoj svjetskoj istoriji, tragediji holokausta.

"Izložba govori o događajima od `Kristalne noći`, formiranja nacističkih pokreta oduzimanju jevrejske imovine i slanju Jevreja u logore, do istrebljenja Jevreja", rekao je Danon Srni.

On je podsjetio da je ova izložba poklon ambasadora Bugarske u BiH Angela Angelova, te da je već bila prezentovana u Banskom dvoru.

Danon je istakao da obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta ima za cilj da se ovo stradanje nikada ne ponovi, te je ukazao na značaj takozvane holokaust pedagogije, odnosno jedinstvenog programa u obrazovnim institucijama i upoznavanju mlađih generacija o ovim stradanjima s ciljem stvaranja tolerantnijeg odnosa prema različitim narodima.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.

Tog dana je sovjetska Crvena armija 1945. oslobodila koncentracioni logor Aušvic i susjedni Birkenau, najveće stratište u istoriji čovječanstva.

U ovim logorima je umoreno 1,5 milion ljudi, a od toga milion Jevreja.

U Drugom svjetskom ratu stradalo je, između ostalih, više od šest miliona nedužnih žrtava pripadnika jevrejskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije