Društvo

Danas se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena

Danas se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena
Foto: Ilustracija | Danas se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena
Srna

BIJELJINA - Širom svijeta danas se obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi put Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

DraganRankitic

Takozvani "Međunarodni dan žena" je bio komunistički praznik koji je lažno predstavljao komuniste kao nekakve borce za prava žena. Imao sam na tu temu jednog starog školskog druga, kome je otac bio general JNA i visoki komunistički funkcioner. Taj je svaki dan tukao svoju ženu, odnosno majku ovog mog druga, a bogami i taj moj drug je često bio u modricama. I tako jednog dana nama pričaju o nekom "marksizmu" i "komunizmu" na času filozofije, i o nekakvoj ravnopravnosti sa nekakvim "drugaricama" a ovaj nije mogao da se uzdrži pa vikne: koga vi lažete, svi vi komunisti bijete žene kao i moj otac? Dobio je odmah keca iz vladanja i zvali su mu tatu i mamu da ih opomenu da im je sin skrenuo sa pravog puta. Ali kako mu je tata bio uticajan to se sve zaboravilo a tata ga je opet prebio, a prebio je i majku što se navodno jadala kod sina, kao da on to nije sam mogao da vidi. Jadne su bile i ostale žene u komunizmu. Bile su samo ravnopravne kada ih je trebalo opljačkati, pobiti, proizvoljno zatvarati, izlagati torturi i slati u kojekakve gulage. Ovom svetu jeste potreban "dan žena", ali pravi a ne ovaj lažni komunjarski.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije