Društvo

FZO spasio dobojsku bolnicu

FZO spasio dobojsku bolnicu
Foto: NN | FZO spasio dobojsku bolnicu

DOBOJ - Umjesto iz gradske kase, na račun dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" u ponedjeljak je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS uplaćeno 380.000 KM, što bi trebalo da bude dovoljno za deblokadu njenog računa.

"Očekujemo da se skidanjem sredstava deblokira naš račun. Na nalog resornog ministarstva sredstva su prebačena iz Fonda, koji će vjerovatno da smanji tranšu koju bolnica treba  da dobije, tako da je pitanje kako će biti isplaćena naredna plata radnicima, pa su de fakto radnici od svojih sredstava deblokirali račun bolnice", izjavio je Milorad Živković, direktor bolnice "Sveti apostol Luka".

U FZO rekli su da je na račun bolnice uplaćeno 380.000 KM, što je dio redovne tranše predviđene za ovu zdravstvenu ustanovu, koja se doznačava na mjesečnom nivou za usluge koje bolnica pruža osiguranim licima.

Skupština grada Doboj je prije tri mjeseca jednoglasno usvojila odluku o izdvajanju 380.000 KM iz gradskog budžeta za izmirenje bolničkih dugova za vodu, ali taj novac nikada nije prebačen dobojskom "Vodovodu".

Kao razlog za neizmirenje preuzete obaveze navedeno je da Gradska uprava očekuje uplatu kredita u iznosu od šest miliona KM, a iako se u javnosti pojavila informacija da su kreditna sredstva pristigla na gradski račun, Murvet Bajraktarević, predsjednik Skupštine grada Doboj, tvrdi da novac od kredita nije "legao".

"Skupštinska odluka je obavezujuća, samo problem je ovdje što se bolnica 'digla' zbog tih 380.000 KM, a šta je sa 45 miliona maraka? Bolnica je u gubitku 45 miliona, a sada se tu digla fama zbog 380.000 KM, za koje smo mi, zahvaljujući gradonačelniku, donijeli odluku da se pomogne", izjavio je Bajraktarević.

"Ova odluka o vraćanju duga bolnice je klasičan primjer gradonačelnikovog mešetarenja, koji je u trenutku kada je trebalo da se približi nekim ljudima iz SNSD-a predložio Skupštini da usvoji odluku, jer bolnicom upravljaju kadrovi iz SNSD-a. Međutim, kada je umirio pojedine iz pomenute stranke, jednostavno je po starom receptu 'zaboravio' da plati obećani dug", smatra Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, smatra da je usvajanjem odluke grad Doboj pokazao solidarnost i razumijevanje za bolnicu iako ona nije u njegovoj ingerenciji, ali se tim novcem ne bi riješili njeni problemi.

"Ako bih se izrazio medicinskim rječnikom, pomenuta odluka gradske Skupštine je samo stavljanje zavoja na posjekotinu već teško oboljelog pacijenta, da ne bi podlegao usljed gubitka krvi", kaže Vasiljević i dodaje da bolnica za poreze i doprinose duguje oko 10,5 miliona KM.

Iako je iz bolnice ranije najavljivano da će zbog blokade računa biti prinuđeni da primaju samo hitne slučajeve, a da će "hladni program" biti obustavljen, pacijenti koje smo sreli u bolničkom krugu nisu se žalili na usluge zbog kojih su došli u ovu zdravstvenu ustanovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije