Društvo

Definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada

Definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada
Definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjanom Proskurjakovom o projektima za upravljanje čvrstim otpadima i energetske efikasnosti, koji se finansiraju iz sredstava ove banke.

Govoreći o "Drugom projektu za upravljanje čvrstim otpadom" kroz koji se finansira izgradnja regionalnih sanitarnih deponija u Banjaluci, Prijedoru, Zvorniku i Bijeljini, Golićeva je istakla da Vlada Srpske ulaže velike napore da se oblast upravljanja otpadom uredi na najbolji mogući način, uzimajući u obzir i trenutnu finansijsku situaciju.

Golićeva je informisala Proskurjakovu da su u Zakon o upravljanju otpadom, koji je usvojen u decembru 2013. godine, u značajnoj mjeri ugrađene evropske direktive, te da se radi i na izradi strategije za upravljanje otpadom u Republici Srpskoj, koja će definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Nakon strategije, radićemo na izradi plana za upravljanje otpadom koji će definisati ključne detalje u ovoj oblasti i dati smjernice za izradu planova upravljanja lokalnih zajednica", rekla je Golićeva.

Posebna pažnja posvećena je projektu energetske efikasnosti u BiH, koji se nalazi u završnoj fazi pripreme i čija se efektivnost očekuje vrlo brzo. 

"Razvojni cilj ovog projekta je da se pokaže korist od povećanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i da se pruži podrška za izradu prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti", navodi se u saopštenju.

U okviru ovog projekta očekuje se da će biti sanirano oko 40 objekata - škola, bolnica, domova zdravlja, čime će se poboljšati uslovi za rad i boravak učenika, nastavnika, doktora, pacijenata i ostalih korisnika. 

U saopštenju se ističe da će istovremeno biti smanjeni utrošci energije po objektu, što će direktno uticati na smanjenje troškova u budžetu. 

Realizacijom ovog projekta biće pokrenute investicije u građevinskom sektoru, a samim tim i u proizvodnim uslužnim djelatnostima koje neizostavno prate građevinarstvo.

"Realizacijom projekta energetske efikasnosti, u okviru Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, biće izrađena baza podataka o javnim objektima, licencama i energetskim sertifikatima", dodaje se u saopštenju.

Kroz realizaciju ovog projekta, kako se navodi, biće povećana svijest građana o potrebi unapređenja energetske efikasnosti, što će uticati na smanjenje utroška energije i bolju zaštitu životne sredine. 

Golićeva je istakla da se realizacijom ovog projekta stvaraju i bolje osnove za privlačenje grant sredstava za finansiranje energetske efikasnosti.

Proskurjakova je rekla da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao i angažovanjem zaposlenih u Ministarstvu na realizaciji projekata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije