Društvo

Demonstranti: Jedini uslov ostavka Nikšića

Demonstranti: Jedini uslov ostavka Nikšića
Demonstranti: Jedini uslov ostavka Nikšića

SARAJEVO - Predstavnici demonstranata sveli su listu svojih zahtjeva sa pet na samo jednu tačku, a to je ostavka federalnog premijer Nermin Nikšića i Vlade Federacije BiH, javlja reporter Anadolu Agency (AA) s mjesta događaja.

Jedan od predstavnika demonstranata je rekao da će do 19 sati čekati potez vlade. Na pitanje što će biti ukoliko vlada ne podnese ostavku, predstavnik demonstranata, koji se nije želio predstaviti, rekao je da će držati u blokadi centar Sarajeva sve dok federalna vlada ne podnese ostavku.

Demonstranti u Sarajevu, njih oko 100, i dalje se nalaze na raskrsnici između ulica Titova i Alipašina, kod Higijenskog zavoda. Zasad nema incidenata i protest protiče mirno, a saobraćaj u tom dijelu Sarajeva, kao i na Skenderiji, u ulici obala Kulina bana je blokiran.

Danas ranije demonstranti su iznijeli svoje zahtjeve, među kojima je i onaj o ostavci Vlade FBiH, koji je Vlada odbila.

Federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je na smirivanje tenzija i vraćanje dijalogu i dogovoru kroz institucije sistema. Kazao je da je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju i da će sutra uputiti prijedlog za izmjenu Izbornog zakona prema kojem bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora u BiH i, kako je kazao, "demokratski način promjene vlasti".

U zahtjevima, koje su demonstranti iznijeli danas, navodi se da traže smjenu federalne Vlade, ukidanje kantona, da se parlamentarci odreknu 50 posto primanja, smjenu direktora PIO FBiH, uvećanje penzija koje iznose do 1.000 konvertibilnih maraka (KM), omogućavanje posla nezaposlenim, omogućavanje primanja nezaposlenim, ali i ukidanje rada na crno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije