Društvo

Derviši Fazlić (20) iz Bihaća treba pomoć za liječenje u Austriji

Derviši Fazlić (20) iz Bihaća treba pomoć za liječenje u Austriji
Foto: N.N. | Derviši Fazlić (20) iz Bihaća treba pomoć za liječenje u Austriji

BIHAĆ - Mladalačke snove i životne planove Derviše Fazlić (20), djevojke iz Bihaća, zaustavila je opaka bolest od koje je iznenada oboljela prije dvije godine.

U domaćim zdravstvenim ustanovama nisu uspjeli utvrditi tačnu dijagnozu bolesti, nakon čega je porodica oboljelu djevojku odvela u Austriju, gdje je ustanovljeno da boluje od sistemske skleroze.

Inače, radi se o rijetkoj bolesti koju karakterišu zatezanje i zadebljanje kože, a naposlijetku dovodi do teškog oštećenja unutrašnjih organa, naročito srca, pluća, bubrega i sistema za probavu, dok njene tačne uzroke moderna medicina još nije otkrila.

"Radi se o progresivnoj bolesti. Trenutno, najveći problem stvara mi zatezanje kože, što onemogućava da hodam i da se sama krećem", kaže ova mlada djevojka. Dodaje kako je prve simptome bolesti primijetila prije nešto više od dvije godine na koži ruku, koja je poprimala bijelu boju pri niskim temperaturama.

Kaže kako je tada otišla kod liječnika, a nakon toga bolest je brzo uznapredovala i sada prijeti da zahvati unutrašnje organe. Usljed njenih posljedica Fazlićeva nije u stanju da se samostalno kreće, što joj pričinjava velike probleme. Rapidno je počela gubiti na kilaži i teška je svega 36 kilograma.

Nada za njeno izlječenje postoji u Austriji, a djevojka kaže kako za desetak dana odlazi na kontrolu u jednu bečku zdravstvenu kliniku.

"Liječnici predlažu transplantaciju koštane srži, a nakon pregleda saznaću koliko bi koštala takva operacija", kaže ona.

Inače, završila je srednju medicinsku školu i njena životna želja je bila da radi kao zdravstveni radnik, ali je to spriječila teška bolest.

Njena porodica živi skromno i nije u stanju da plati visoke troškove odlaska i liječenja u Austriji. Svi koji žele pomoći u liječenju mlade djevojke novčana sredstva mogu uplatiti na žiro račun broj 3389 002 549 801 665 (UniCredit banka), na ime Asmir Fazlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije