Društvo

Desetine prijava zbog posljedica upotrebe lijekova

Desetine prijava zbog posljedica upotrebe lijekova
Desetine prijava zbog posljedica upotrebe lijekova

BANJALUKA - Broj prijava na neželjene reakcije lijekova u BiH je u prosjeku 120 na godišnjem nivou u posljednje tri godine, podaci su Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Biljana Tubić, pomoćnik direktora za lijekove Agencije za lijekove BiH, kazala je da je u 2014. godini, te od početka 2015. bilo i 10 prijava sumnji na neželjene reakcije na vakcine, te jedna sumnja da je smrt pacijenta izazvana neželjenom reakcijom na primjenu lijeka.

"U slučaju prijave neželjene reakcije smrt, analizom slučaja i ocjenom uzročno-posljedične veze, ustanovljeno je da smrt ipak nije izazvana lijekom, već progresijom bolesti", istakla je Tubićeva.

U Agenciji su precizirali da kod utvrđivanja ozbiljnih neželjenih dejstava lijekova nalažu regulatorne mjere kao što su povlačenje lijeka sa tržišta i/ili korekciju teksta uputstva za upotrebu lijeka i rezimea karakteristika lijeka u poglavljima mjere upozorenja, neželjena dejstva, kontraindikacije (po potrebi i ograničenja u indikacijama i načinu doziranja).

Neželjena dejstva uglavnom prijavljuju zdravstveni radnici, 65 odsto u ukupnom broju prijava, ostalo su nosioci dozvola - proizvođača lijekova. Kako pojašnjava Tubićeva, pacijenti u BiH, prema zakonu, svoje pritužbe i sumnje na neželjene efekte lijekova prijavljuju ljekaru, odnosno farmaceutu. Među zdravstvenim radnicima prijave u 60 odsto slučajeva podnose farmaceuti, ostalo su ljekari, uglavnom porodične medicine. Ona je kazala da je broj prijava u protekloj godini nešto veći u odnosu na 2013. godinu.

Kako su istakli u Agenciji, u protekle dvije godine bilo je i oko 20 prijava neželjenih reakcija na lijekove koji su predmet kliničkog ispitivanja.

"Sve prijave bile su razmatrane od strane članova Komisije za klinička ispitivanja i Agencija je reagovala po potrebi", istakla je Tubićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije