Društvo

Desetogodišnja Marija iz Banjaluke u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"

Desetogodišnja Marija iz Banjaluke u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"
Foto: Srna | Desetogodišnja Marija iz Banjaluke u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"

BANJALUKA - Desetogodišnja Marija Brkić iz Banjaluke ističe da je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" izuzetno značajna jer ima veliki cilj - da pomogne bolesnoj djeci, te da je ponosna što će biti u prilici da je uveliča pjesmom i talenat iskoristi u humanitarne svrhe.

Marija kaže da će u ovoj akciji, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, učestvovati izvođenjem pjesme "Krila mašte", sa kojom se takmičila na "Đurđevdanskom festivalu".

"Drago mi je što svoj taleant mogu da iskoristim u humanitarne svrhe i pomognem djeci kojoj je neophodna pomoć. Volim da pjevam i da nastupam", rekla je ona.

Marija je učenica petog razreda Osnovne škole "Branko Radičević", već tri godine pohađa i muzičku školu gdje uči da svira klavir, uči i tri strana jezika - engleski, francuski i njemački, a ide i na sportsku gimnastiku.

"U početku mi je bilo teško da uskladim sve te obaveze, ali dobrom organizacijom uspijevam sve da stignem", naglašava Marija.

Marijina mama Milena kaže da je ponosna što će njena kćerka dati doprinos humanitarnoj akciji, te pomoći svojim vršnjacima.

"Ljekar sam i znam šta je ljudska patnja. Smatram da svaki čovjek humanost djelimično naslijedi, a djelimično treba da kroz život razvija. Svako treba da podrži ovu manifestaciju", rekla je Brkićeva.

Ona smatra da je veoma značajno to što akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" podstiče djecu da budu humana, te što kod svih ljudi razvija empatiju prema patnji drugih.

"Ljudi, nažalost, sve više gledaju sebe, tako da će ova akcija pokrenuti lavinu emocija i empatije koje smo zaboravili, a na djecu imati jak uticaj da razvijaju ljubav prema onima kojima je potrebna pomoć", istakla je Brkićeva.

Navodeći da je ovo prilika da se ujedini cijela Republika Srpska, Brkićeva je izrazila nadu da će biti prikupljena sredstva neophodna za nabavku robotike potrebne za liječenje djece sa poremećajima kretanja.

Ona je dodala da se trudi da podržava Mariju i njenog osmogodišnjeg brata Tadiju u svemu što je dobro za njih, ali se istovremeno trudi i da ih osamostali.

"Smatram da je ljubav najvažnija, jer ih samo ona može izvesti na pravi put", naglasila je Brkićeva.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, i ove godine, deveti put, realizuje se akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", u okviru koje će 23. decembra od 17.00 časova biti održano donatorsko veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj akciji biće iskorišćena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj, niti u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, kao i povredama glave i kičme.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnoj humanitarnoj akciji mladi talenti iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

Prvo donatorsko veče održano je 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije