Društvo

Digitalna brojila smanjuju distributivne gubitke

Digitalna brojila smanjuju distributivne gubitke
Foto: N.N. | Digitalna brojila smanjuju distributivne gubitke

BANJALUKA - Banjalučka "Elektrokrajina" ove godine je nastavila trend smanjenja distribitivnih gubitaka, koji su za devet mjeseci iznosili 11,8 odsto, što je za 0,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

U "Elektrokrajini" navode da distributivne gubitke smanjuju dosljednim sprovođenjem mjera koje su zacrtali Uprava i Nadzorni odbor preduzeća.

"Najefikasniji način smanjenja distrubitivnih gubitaka predstavljaju investicije u modernizaciju distributivne mreže sa fokusom na izmještanje mjernih mjesta i ugradnju brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje", rekao je Srni portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

Prema njegovim riječima, ugradnja digitalnih brojila eliminiše greške pri očitavanju potrošnje, te smanjenje troškova preduzeća po više osnova, dok kupci sa novom mrežom dobijaju kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

On navodi da je "Elektrokrajina" proteklih godina na svom distributivnom području ugradila više od 30.000 digitalnih brojila sa planom da udvostruči taj broj u naredne tri godine.

Klincov ističe da drugu mjeru smanjenja distributivnih gubitaka čine konstantne tehničke i terenske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlaštene potrošnje, odnosno krađe struje koja predstavlja krivično djelo.

On kaže da je "Elektrokrajina" je u prvih devet mjeseci ove godine otkrila 180 slučajeva neovlaštene potrošnje u vrijednosti od 284.167 KM.

"Elektrokrajina" u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje, prema riječima Klincova, traži asistenciju policijskih službenika koji prave zapisnih i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prema informacijama sa kojima raspolaže "Elektrokrajina", u periodu januar- septembar protiv nesavjesnih potrošača podnesene su 92 krivične prijave, a prošle godine 81.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije