Društvo

Diplomatski kor čestitao Bajram

Diplomatski kor čestitao Bajram
Diplomatski kor čestitao Bajram

SARAJEVO - Nakon završetka centralne bajramske svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, obavljeno je tradicionalno bajramsko čestitanje u salonu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Među prvima, Ramazanski bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću čestitao je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay koji  mu je prenio pozdrave iz Turske.

‘’Ovo je moj prvi Bajram u BiH. Od jutros pratim sve centralne svečanosti i veoma mi je lijepo‘’, kazao je Erginay, dodajući da bajramsko slavlje remete događaji u Palestini.

U tom smislu, poručio je da drugi narodi trebaju učiniti sve da pomognu u rješavanju situacije u Palestini.

S ovom konstatacijom složio se i poslanik SBB-a BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Fehim Škaljić, govoreći da smo svi dužni pomagati koliko možemo u BiH, ali i izvan nje.

‘’Radost je kada čovjek uspije ispuniti obavezu muslimana za post, kada provjeri sebe da je u stanju da kontroliše ono što je na ljetnom danu teško - žeđ i glad. To je univerzalna vrijednost da je odricanje od sebe zapravo pomoć drugima. Bez toga nema života i zajedništva’’, rekao je Škaljić, koji je jutros uputio reisu Kavazoviću iskrene čestitke.

Bh. muzičar Dino Merlin nakon čestitanja reisu Kavazoviću za Agenciju FENA kazao je da je Ramazanski bajram lijep praznik u kojem trebamo naučiti „da već sutra budemo bolji, nego što smo bili“.

‘’Bajram je velika radost i veselje. To je prilika za sve ljude da malo odahnu, a posebno one koji su ispoštovali ramazan i sve njegove ljepote’’, rekao je Merlin.

Najiskrenije čestitke reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću uputio je i rektor Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) Ejup Ganić ističući da BiH jača iznutra uprkos raznim iskušenjima kroz koje je prošla.

Ovim povodom reis Kavazović je još jednom čestitao Bajram muslimanima u BiH poručujući im da ga proslave sa svojom porodicom, jer je u današnjem vremenu veoma važno da budemo bliski jedni s drugima.

‘’Ovo je prilika da zaboravimo i ono loše u našim životima, ljudski je opraštati’’, rekao je reisu-l-ulema ef. Husein Kavazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije