Društvo

Direktora Sudske policije RS i sudiju Barića optužuju za nepotizam i korupciju

Direktora Sudske policije RS i sudiju Barića optužuju za nepotizam i korupciju
Direktora Sudske policije RS i sudiju Barića optužuju za nepotizam i korupciju

BANJALUKA - Grupa radnika Sudske policije RS poslala je pismo svim nadležnim institucijama u kojem direktora Željka Dragojevića i Želimira Barića, predsjednika Vrhovnog suda RS, optužuju za korupciju i nepotizam.

Pismo prijava upućeno je Ministarstvu pravde RS, Republičkoj upravi inspekcije RS, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, Specijalnom tužilaštvu RS i medijima. U prijavi se navodi kako su prava radnika ugrožena, kako su ovi rukovodioci na funkcije došli nezakonitim putem bez ikakvih konkursa, a da su "svoje funkcije iskoristili da pomognu istomišljenicima i njihovim ljudima", među kojima ističu Borislava Vidovića, koji je, prema njihovim riječima, protivpravno imenovan na mjesto v.d. pomoćnika načelnika i koji je navodno na isti način nakon samo tri mjeseca dobio čin višeg inspektora Sudske policije.

"Po oprobanom receptu zatim su ponovo postavili Vidovića i to na mjesto zamjenika načelnika na neodređeno vrijeme, dakle isti je dva puta napredovao u toku godine, oba puta bez konkursa. Barić i Dragojević ovdje ne staju pa su nakon toga postavili Dragana Latinčića na mjesto v.d. pomoćnika načelnika po istoj recepturi kako je bilo i s prethodnim, isto bez konkursa", napisali su u pismu koje je stiglo i na adresu "Nezavisnih".

Dalje u pismu stoji kako dvojac Barić - Dragojević ne sprovodi pravosnažne odluke po pitanju isplata naknada radnicima gdje, kako kažu, vrše selekciju kome će isplatiti, a kome neće.

Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva RS, potvrdila je da su prijavu dobili, ali i dodala da će se u narednim danima više znati.

"Prijavu smo tek dobili i ona je zavedena, sada ćemo vidjeti gdje će biti slučaj raspoređen i šta i kako ćemo dalje, to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći", kazala je Tojagićeva. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, još jedne adrese na koju su se obespravljeni radnici obratili, rekli su nam da ćemo odgovor na pitanja koja smo im postavili dobiti u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije