Društvo

Distrofičari u pola vijeka izrasli u ozbiljnog partnera

Distrofičari u pola vijeka izrasli u ozbiljnog partnera
Foto: N.N. | Distrofičari u pola vijeka izrasli u ozbiljnog partnera

BANJALUKA - Udruženje distrofičara regije Banjaluka izraslo je u ozbiljnu partnersku organizaciju koja zajedno sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad pruža usluge kao što su personalna asistencija i izgradnja saobraćajnih prilaza za osobe s invaliditetom, ali i tradicionalne aktivnosti.

Rekao je ovo danas Radovan Ristić, direktor Udruženja, na obilježavanju 45 godina od osnivanja ovog udruženja i dodao da je Udruženje bilo i jedno od inicijatora za donošenje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju.

"Stalno smo aktivni, a grad finansijski podržava 90 odsto naših aktivnosti. Mi smo ozbiljan subjekat, jer danas imamo 12 radnika koji pružaju socijalne usluge i tri vozila kojima prevozimo korisnike usluga personalne asistencije, kao i prevoženja djece u škole i u dnevne centre", kazao je Ristić.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da resorno ministarstvo redovno ispunjava sve obaveze i isplaćuje naknadu za tuđu njegu i pomoć i lične invalidnine.

"Mislim da je saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS sa ovim kategorijama jako dobra i da bi kao takva trebalo da se nastavi i u budućnosti. Sa svoje strane Ministarstvo će učiniti sve da ispunjava sve svoje obaveze", naglasio je Bogdanić.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, rekao je da će resorno ministarstvo činiti sve da pomogne osobama sa invaliditetom.

"Institucije RS žele da bolje sagledavaju potrebe ovih ljudi da bi imali pristojan život u stanju u kojem se nalaze", rekao je Savanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da Udruženje distrofičara banjalučke regije ima status od javnog interesa, a grad finansira i njihove određene projektne aktivnosti.

"Zajedno smo rješavali problem taksija za lica sa invaliditetom, grad je dao pod posebnim uslovima prostor za rad Udruženja, a mnogo smo radili i na rješavanju arhitektonskih barijera", istakao je Radojičić, te naglasio da grad pruža finansijsku pomoć Udruženju po više osnova.

Predstavnici Udruženja dodijelili su Povelju Udruženja Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, za izuzetan doprinos u radu Udruženja i unapređenju položaja oboljelih od distrofije. Plakete Udruženja dodijeljene su i Željki Cvijanović, predsjednici Vlade RS, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, kao i gradonačelniku Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije