Društvo

Đaci iz RS ne odustaju od ekskurzija u Španiju

Đaci iz RS ne odustaju od ekskurzija u Španiju
Foto: Ilustracija | Đaci iz RS ne odustaju od ekskurzija u Španiju

BANJALUKA, PRIJEDOR - Za srednje škole u RS, koje bi u septembru trebalo da putuju u Španiju na đačku ekskurziju, odustajanja nema uprkos posljednjim terorističkim napadima u Barseloni, koji su potresli cijeli svijet.

Nebojša Regoje, portparol Ministarstva inostranih poslova BiH, rekao je da ovo ministarstvo zasad nije izdalo nikakvo upozorenje u vezi s putovanjima u Španiju, ali da se situacija prati i analizira kako bi se u slučaju potrebe moglo reagovati.

"Trenutno u Španiji ni lokalni organi vlasti nisu proglasili bilo kakvo vanredno stanje, ali se mogu očekivati pojačane mjere bezbjednosti i strože bezbjednosne kontrole", rekao je Regoje.

Dodao je da preporučuje prije svakog odlaska na putovanje provjeru aktuelne situacije kada je u pitanju bezbjednost, te da se s oprezom pristupa mjestima u inostranstvu gdje se okuplja veliki broj ljudi i turista.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da su se obratili Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da od MIP-a zatraži mišljenje da li bi trenutna situacija mogla uticati na bezbjednost planiranih ekskurzija u Španiju, te da će i reagovati u skladu s tim informacijama.

Radmila Bijelić, direktor Gimnazije "Sveti Sava" u Prijedoru, rekla je da na ekskurziju u Španiju planiraju da putuju 2. septembra, te da trenutno nemaju informacija vezanih za odustajanje

"Ako bi bilo, mi bismo to obavezno morali da uvažimo", rekla je Bijelićeva.

Mladen Račić, direktor Turističke agencije "Kompas tours" iz Banjaluke, istakao je da život u Barseloni teče svojim tokom te da je nemoguće  uticati da se takvi napadi dese bilo gdje.

"Pratićemo razvoj situacije, nije nikome cilj da se po cijenu života negdje putuje. Zasad nema razloga da se ne putuje, a i ako bude odustajanja putovaće se kasnije u nekom drugom mjesecu", rekao je Račić.

On kaže da je činjenica da veliki broj škola iz regiona putuje u Španiju, te da je juče ujutru nekoliko autobusa otputovalo iz Hrvatske prema Španiji.

"Mjere opreza su sigurno veće u Barseloni nego negdje drugo, ako bi MIP donio odluku da se ne putuje, onda bismo odustali, ali preporuka je jedna stvar, dok je naredba drugo", kaže Račić.

Dodao je da s obzirom na to da nije proglašeno ni ratno ni vanredno stanje, bilo bi vrlo nezgodno što se tiče odustajanja, zbog rezervacije hotela i putovanja, zbog povrata novca od strane hotelijera.

Veliki broj škola u RS ekskurzije u Španiju organizovao je po završetku trećeg razreda. Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekla je da je u Banjaluci najveći dio ekskurzija izvođen u maju, tako da je samo nekoliko škola ostavilo ekskurziju za septembar, ali da niko od njih nema planiran odlazak u Španiju.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina, rekao je da većina škola ide u Grčku, te da je Gimnazija "Filip Višnjić" ekskurziju u Španiju realizovala ranije.

Roditelji moraju potpisati izjavu

Za maturante Gimnazije iz Cazina koji žele ići u Španiju roditelji će morati potpisati izjavu kojom će dati saglasnost za odlazak djeteta na ekskurziju.

U izjavi će takođe morati potpisati da su upoznati sa sigurnosnom situacijom u ovoj zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije