Društvo

Djeca sa Kosova posjetila Kozaru

Djeca sa Kosova posjetila Kozaru
Djeca sa Kosova posjetila Kozaru

PRIJEDOR - Pedeset dvoje djece sa Kosova i Metohije, zajedno sa vršnjacima iz Osnovne škole "Petar Kočić" kod kojih su boravili sedam dana, priveli su kraju posjetu Prijedoru današnjim izletom na Kozaru.

Djeca sa Kosova i Metohije oduševljena su Prijedorom i pozvali su svoje nove prijatelje da im uzvrate posjetu.

"Meni je ovdje prelijepo. Veoma mi se svidio Prijedor i nadam se da ću ga posjetiti i sljedeće godine", rekla je Katarina Talić koja živi u Gračanici.

U uzvratnu posjetu svoje nove prijatelje pozvala je Jovana Miladinović iz Donje Brnjice, ističući da na Kosovu mogu da vide mnoge manastire, kao što je Gračanica i da posjete druga mjesta, poput Prizrena.

Prijedorski osnovci pokazali su gostima znamenitosti grada na Sani i njegove prirodne ljepote.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, omladinu i sport opštine Gračanica Gordana Toskić poželjela je da ove posjete postanu tradicionalne i da se srpski narod sa obje strane Drine još jače poveže.

Ona je dodala da su djeca sa Kosova i Metohije u Prijedoru naišla na ljubav ravnu roditeljskoj.

"Željela bih da i porodice sa Kosmeta uzvrate gostoprimstvo i da već sljedeće godine krenemo sa uzvratnim posjetama. Da ljubav između ove djece bude nešto što će trajati dugo godina", poručila je Toskićeva.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov rekao je da su djeca u ovih sedam dana mogla da osjete ono što im najviše nedostaje na Kosmetu, a to je sloboda.

"Mnoga djeca na Kosmetu, kada padne noć, ostaju u kućama, jer nemaju slobodu da izađu napolje. NJihovi roditelji moraju da drže straže kada obrađuju njive, organizovano vode djecu u školu jer se boje otmica. To je težak život i zato su djeca razdragana kad borave ovdje", naglasio je Arlov.

On je zahvalio porodicama koje su u svoje domove primile djecu sa Kosova, kao i OŠ "Petar Kočić", te gradonačelniku Prijedora Marku Paviću na ukazanom gostoprimstvu.

Mališani se vraćaju na Kosmet u subotu, 27. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije