Društvo

Djeca sve više žrtve dijabetesa

Djeca sve više žrtve dijabetesa
Djeca sve više žrtve dijabetesa

BANJALUKA, SARAJEVO - Broj oboljelih od dijabetesa u BiH svakim danom se povećava, a starosna granica oboljelih se smanjuje, potvrdili su u većini bh. zdravstvenih ustanova.

Trenutno je registrovano najmanje 60.000 oboljelih u RS, dok se na nivou FBiH ne vodi evidencija o tome.

Iz UKC Tuzla, Odjeljenju za endokrinologiju Klinike za interne bolesti, gdje bilježe porast broja oboljelih od dijabetesa, kažu da je ono što zabrinjava i što predstavlja alarm za preduzimanje određenih aktivnosti, prije svega u promociji zdravlja i zdravih životnih navika, starosna granica pacijenata. Naime, ističu da su među novootkrivenim oboljelim od dijabetesa, odnosno povišenog nivoa šećera (glukoze) u krvi usljed apsolutnog ili relativnog nedostatka insulina, hormona kojeg proizvodi gušterača, pacijenti mlađe životne dobi.

Jasna Šehić-Merić, šef Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, kazala je da, shodno tome, nastoje blagovremeno edukovati pacijente, kako o prevenciji, tako i o načinima kontrole bolesti, uzimanja terapije, odgovarajućim higijenskim procedurama te pravilnoj ishrani.

I iz KCU Sarajevo potvrdili su da se broj oboljelih povećava, kao i to da se starosna granica oboljelih stalno smanjuje. Prema njihovim riječima, povećava se broj djece oboljele od dijabetesa - godišnja incidenca je tri odsto, a pritom je pet-šest odsto djece starosti do sedam godina. Ističu i da je, zbog nepravilne ishrane, gojaznosti, fizičke neaktivnosti i stresa, sve više djece koja boluju od dijabetesa tipa 2.

"KCUS nudi kompletan medicinski tretman oboljelima od ove bolesti. U mogućnosti smo sprovesti kompletnu dijagnostiku, kao i najnoviji medicinski tretman dijabetesa i njegovih komplikacija uz akcenat da oboljeli može dobiti i edukaciju o ishrani, fizičkoj aktivnosti, načinu uzimanja terapije te samokontroli dijabetesa, koja je od ključne važnosti", rekao je Bećir Heljić, doktor na Klinici za endokrinologiju i dijabetes KCU Sarajevo.

On ističe da, iako je činjenica da oboljeli od dijabetesa treba da poštuju određen režim ishrane, nije tačno da oni konzumiraju bezukusne namirnice. Naime, svaki dijabetičar može da jede sve što jedu i zdravi ljudi, ali mora da nauči kada, koliko i u kakvoj kombinaciji. Dr Heljić pojašnjava i da osobe sa preddijabetesom ili dijabetesom, kako bi postigli terapijske ciljeve, treba da dobiju individualne savjete o ishrani i da je najbolje da se posavjatuju sa dijetetičarem koji je obučen za liječenje dijabetesa ishranom.

"Ishrana dijabetičnih bolesnika definiše se kao svakodnevna, raznovrsna, jednostavna, fiziološka i kalorijski uravnotežena. Dosadašnje preporuke o ishrani su se svodile na veliki udio ugljenih hidrata, malo bjelančevina i vrlo malo masnoća", istakao je Heljić i dodao da je osnovni savjet nove piramide ishrane uravnotežiti unos namirnica i tjelesnu aktivnost.

Istakao je i da oboljeli od dijabetesa mogu u KCUS dobiti i jednodnevni tretman u Dnevnoj bolnici.

  • klasična mliječna čokolada 1,70 KM
  • diet čokolada 3,55 KM

 

  • klasični bomboni 0,83 KM
  • bomboni za dijabetičare 1,75 KM

 

  • obično meko brašno 1,30 KM
  • bezglutensko brašno 9,60 KM

 

  • obično kravlje mlijeko 1,30 KM
  • sojino mlijeko 5 KM

 

dijabetes tipa 1

Ranije dijabetes melitus ovisan o insulinu ili dijabetes koji se javlja u mladalačkoj dobi.

dijabetes tipa 2

Ranije dijabetes melitus nezavisan o insulinu ili dijabetes koji se javlja u zreloj dobi.

Boluje 6,6 odsto svjetske populacije

Globalna prevalenca dijabetesa iznosi 6,6 odsto svjetske populacije odraslih. Predviđanja su da će do 2030. broj osoba sa dijabetesom porasti na 438 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije