Društvo

Dječak iz Sirije školovanje nastavlja u Sanskom Mostu

Dječak iz Sirije školovanje nastavlja u Sanskom Mostu
Dječak iz Sirije školovanje nastavlja u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - Dječak Jasin Almardod (12), izbjeglica iz Sirije, odnedavno je novi učenik u odjeljenju šestog razreda Osnovne škole "Mahala" u Sanskom Mostu, a u petak je zadužio školsku uniformu, đačku torbu, knjige i ostali školski pribor.

Prema riječima direktora ove obrazovne ustanove Mehe Batića, dječak je upisan prije sedmicu dana i u međuvremenu je prisustvovao nekolicini časova te se upoznao sa školskim drugovima.

Batić kaže kako novi učenik potiče iz porodice koja je izbjegla iz ratom zahvaćene Sirije, a u BiH su stigli preko Kuvajta.

"Upoznali smo njegove roditelje, koji su nam rekli kako se namjeravaju duže vrijeme zadržati u Sanskom Mostu. Riječ je obrazovanim ljudima, a majka mališana je nastavnica matematike", istakao je Batić.

Prema njegovim riječima, oni nisu željeli mnogo govoriti o svom životu u Siriji te su istakli kako na ovim prostorima žele započeti novi život, a možda pokrenuti i neki biznis.

"U našu zemlju su došli na preporuku jednog Sanjanina, kojeg su upoznali i koji je godinama radio u Siriji. On im je preporučio da za život izaberu manji i mirniji grad.

Rekli su nam kako su ljudi srdačni i susretljivi, a posebno ih je impresionirala priroda i bogatstvo vodom naših prostora", rekao je Batić.

On je dodao kako su ostali učenici lijepo prihvatili novog kolegu te da s njim, zasad, komuniciraju na engleskom jeziku. Batić je rekao da će novom učeniku nastavnici posvetiti više pažnje, a za njega će biti organizovana i intenzivna nastava kako bi u što kraćem vremenu savladao naš jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije