Društvo

Dječji dodatak za više mališana

Dječji dodatak za više mališana
Dječji dodatak za više mališana

BANJALUKA - U RS biće od naredne godine povećan broj đece koja mogu ostvariti pravo na đečji dodatak, i to za 15 odsto u odnosu na sadašnji broj, potvrdio je Momir Popić, direktor Javnog fonda za đečju zaštitu RS.

On je pojasnio da će do povećanja broja đece doći zbog toga što je planirano povećanje cenzusa za ostvarivanje ovog prava, a sve s ciljem da što veći broj mališana bude obuhvaćen đečjim dodatkom.

"Dodatak će dobiti oni korisnici čiji prihod po članu domaćinstva za drugo dijete ne prelazi iznos od 81 KM, dok je do sada to iznosilo 75 KM, ili za treće dijete 85, a sada je 80 KM. Za četvrto dijete cenzus će iznositi 93, a sada je 90 KM", pojasnio je Popić.

Prema njegovim procjenama, povećanje cenzusa će dovesti do povećanja korisnika oko 15 odsto u odnosu na sadašnji broj.

"Napominjem da se godišnje za dodatak izdvaja oko 23 miliona KM, što je 45 odsto ukupnih sredstava koja su planirana za sistem đečje zaštite", precizirao je Popić.

On je naveo da je u prvih devet mjeseci ove godine mjesečno prosječno dodatak ostvarilo 32.690 đece.

"Uporedni pokazatelji pokazuju da je prošle godine ovo pravo ostvarilo 33.061 dijete mjesečno, a 2012. godine 33.800", istakao je Popić.

Nevena P., majka troje đece iz Čelinca, kaže da joj đečji dodatak znači iako je iznos gotovo zanemariv.

"Za drugo i treće dijete dobijem 100 KM mjesečno i kupim uglavnom hranu. Nekako uvijek nedostaje para za to", kazala je Nevena.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvero i više đece RS, kazao je da to povećanje nije dovoljno i da se oni zalažu za potpuno ukidanje cenzusa i da svako dijete treba da ima pravo na dodatak.

"Da bi ostvario pravo na dodatak, koji je inače mizeran, treba da budeš teška sirotinja, bukvalno. A za prvo dijete nemaš pravo na dodatak, za drugo i četvrto dijete je 35, za treće 70 KM, a peto i svako naredno nema uopšte pravo. To je prava katastrofa", ogorčen je Radovanović.

On je kazao da bi cenzus trebalo potpubno ukinuti ili ga vezati za potrošačku korpu.

"Način na koji je sada to regulisano je potpuno nelogičan, zamislite samo da pravo na dodatak ima samo do četvrtog đeteta, a na primjer, peto i svako naredno nema nikakvo pravo. Valjda bi trebalo da bude obrnuto", istakao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije