Društvo

Djevojke sve češće upisuju bogosloviju i rudarstvo

Djevojke sve češće upisuju bogosloviju i rudarstvo
Foto: Ilustracija | Djevojke sve češće upisuju bogosloviju i rudarstvo

ISTOČNO SARAJEVO, PRIJEDOR - Iako se pojedini fakulteti još percipiraju kao "muški" i "ženski", iz godine u godinu sve više djevojaka se odlučuje da studira, na primjer, rudarstvo ili bogosloviju, i na taj način se, između ostalog, ruše i stereotipi.

Prema riječima Ranka Božičkovića, prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sve je više kandidatkinja zainteresovano za bogosloviju.

Kako navodi, trenutno na prvom studijskom ciklusu ovog fakulteta, od ukupno 415 studenata, 54 su žene, dok je na drugom ciklusu 10 žena od ukupno 88 studenata.

Prilikom odabira studija, a samim tim i budućeg zanimanja, mladi obraćaju pažnju na samu lokaciju fakulteta, uslove koje im ta ustanova pruža, kao i buduću zaradu te mogućnost zaposlenja.

"Imao sam priliku razgovarati s jednom djevojkom koja je na ovom fakultetu. Iako je diplomirani ekonomista, nije uspijevala pronaći posao s tom profesijom, te se odlučila upisati Pravoslavni bogoslovski fakultet", priča Božičković.

Dodaje da žene koje završe ovaj fakultet rijetko rade poslove u vezi s teologijom, pretežno se zaposle kao pedagozi u osnovnim školama, mada ih ima i koje rade kao vjeroučitelji.

Da ni posao mašinskog inženjera nije kao što je bio prije 20 godina i da se djevojke sve više odlučuju za ovu profesiju, tvrdi Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

"Trend povećanja broja djevojaka na našem fakultetu počeo je prije pet-šest godina. A sada su čak 30-40 odsto naših studenata djevojke. A često su one i bolje kao inženjeri", kaže Knežević.

Dodaje da danas posao inženjera nije vezan za fizički rad i da je to više rad za računarom, koji je vezan za programiranje raznih mašina. Ističe i da žene inženjeri nemaju problema pri zaposlenju, te da predrasuda o njihovim sposobnostima nema.

Kao razlog sve većeg broja studentkinja vidi to što diplome ovog fakulteta imaju veliku "upotrebnu vrijednost". Posao se najčešće dobija odmah poslije diplomiranja, a veliki broj kompanija, kako stranih, tako i domaćih, studentima daje stipendije tokom školovanja ili im nudi stručnu praksu u preduzećima.

Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, kaže da imaju neuobičajeno mnogo zainteresovanih djevojaka za studije.

"Ukupno do sada, od osnivanja fakulteta 1997. godine, diplomiralo je 35 žena, što je 31 odsto od ukupnog broja završenih studenata. Dok je trenutno njih 36 aktivno od ukupno 112 studenata, što čini 32 odsto", precizira Malbašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije