Društvo

Đokić: Transparentno izdvajanje sredstava za socijalna davanja

Đokić: Transparentno izdvajanje sredstava za socijalna davanja
Đokić: Transparentno izdvajanje sredstava za socijalna davanja

BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da je potpuno transparentna vrijednost sredstava koja se iz budžeta Srpske izdvajaju za sve oblike socijalnih davanja u Srpskoj.

"Ne postoji nešto što se izdvaja za ovu oblast da ne ide građanima kao korisnicima prava, jer bi sistem bio potpuno drugačiji da neko negdje troši ta sredstva", rekao je Đokić, reagujući na izjavu poslanika PDP-a u parlamentu Srpske Slobodana Popovića da se četiri odsto bruto društvenog proizvoda BiH i Srpske izdvaja za rješavanje socijalnih potreba građana, odnosno milijardu KM. 

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da je poznato kolike su plate administracije u ustanovama koje su posvećene socijalnim kategorijama građana.

"Opozicija želi sve da dovede u sumnju, da minimizira sve što je dobro urađeno, i da se kaže da ništa nije urađeno", istakao je Đokić, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je rekao da je opozicija, koja je ranije bila na vlasti, aktuelnoj vlasti ostavila penzije u prosjeku oko 100 KM, a koje danas iznose više od 300 KM.

"Nije mi poznato kako opozicija pravi matematiku, jer se tačno zna koliko se izdvaja iz budžeta Republike Srpske za program podrške boračkoj populaciji koja prelazi vrijednost 300 miliona KM, podršku sistemu Fonda PIO, Zavodu za zapošljavanje, osiguranje lica za vrijeme nezaposlenosti", naveo je Đokić.

Đokić je podsjetio da je od 2008. godine trajala teška ekonomska i finansijska kriza, ali da je Srpska savladala krizu i prošle godine ostvarila rast BDP-a od 1,6 odsto, a ove godine očekuje se ista vrijednost BDP-a ili možda do dva odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije