Društvo

Do kraja mjeseca biće obnovljeno 150 kuća

Do kraja mjeseca biće obnovljeno 150 kuća
Do kraja mjeseca biće obnovljeno 150 kuća

SARAJEVO - Rezidentni predstavnik UNDP-a za BiH Jurij Afanasijev rekao je da će do kraja oktobra biti završeno 150 kuća za ljude koje su nakon poplava u BiH u privremenom smještaju.

On je istakao da je ukupno 1.500 ljudi u privremenom smještaju i da se nada da će do kraja godine svi oni biti zbrinuti. 

"Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ i vlasti rade na pripremama za adekvatan smješataj za vrijeme zime u kolektivnom smještaju", rekao je Afanasijev novinarima u pauzi redovnog kvartalnog sastanka Foruma za koordinaciju donatora /DCF/ koji je posvećen programima obnove nakon poplava koje su zadesile BiH.

On je istakao da UNDP sada garantuje obnovu 1.000 objekata koji će imati grijanje i biće spremni za zimsku sezonu. 

"Najveći problem sada na terenu su vremenske prilike, sporo je sušenje zgrada i tri sedmice kasnimo. Sve škole će biti završene do kraja novembra, a biće obnovljeno i 25 objekata javnih institucija", istakao je Afanasijev.

Afanasijev je napomenuo da je UNDP prvobitno garantovao da će do Nove godine biti obnovljeno 2.000 kuća, ali to neće moći biti učinjeno zbog rizika od klizišta i plavljenja.

"Taj broj će biti veći u narednim sedmicama, mi radimo studiju kojom ćemo procjeniti gdje se može graditi. Kao primjer u Tuzli na području od 900 pogođenih objekata, 75 odsto je ilegalna gradnja i može biti ugroženo od poplava ponovo i njih nećemo raditi", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, odgovor na početak samih poplava UNDP-a i donatora iznosio je 9,7 miliona dolara.

"Druga faza oporavka koštala je 73 miliona dolara, faza smanjenja rizika od katastrofa vrijedi tri miliona dolara. Iz prve faze u prvih šest sedmica sredstva su potrošena, iz druge faze 52 odsto sredstava je potrošeno, a treća faza podrazumijeva borbu protiv poplava, kroz jačanje kapaciteta", rekao je on.

Šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH Mevlin Asin podsjetio je da EU Program oporavka od poplava vrijedi 42 miliona evra i da je njegovo provođenje u toku, te naglasio da su fokusu kritična infrastruktura i najranjivije kategorije stanovništva.

"Idemo na obnovu 4.000 stambenih objekata za 14.000 ljudi, rekonstrukciju 90 obrazovnih ustanova, kao i malih i srednjih preduzeća u 24 opštine, da bi se zadržalo 2.000 zaposlenja", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, drugi dio ovog Programa koji će iznositi 43 miliona evra, trenutno se razrađuje, a cilj će mu biti sprečavanje poplava i socijalni razvoj.

Pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Dušanka Basta rekla je da je sastanak okupio sve relevantne domaće i strane faktore u BiH, te da će zaključci biti objavljeni na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije