Društvo

Doboj: Spremi da odustanu od dijalize

Doboj: Spremi da odustanu od dijalize
Doboj: Spremi da odustanu od dijalize

DOBOJ - Ukoliko se Zakon o transplantaciji u RS ne počne uskoro primjenjivati, bićemo prinuđeni da priredimo "španski scenario", kada je više od 3.700 bubrežnih bolesnika prestalo da se dijalizira.

Poručili su ovo iz dobojskog Udruženja dijaliziranih pacijenata, koje okuplja 125 članova.

Dragana Gligorić, predsjednica Udruženja dijaliziranih pacijenata regije Doboj, kaže da u RS postoji izvrstan Zakon o transplantaciji, koji je donesen 2010. godine, ali se još ne primjenjuje.

"Ići ćemo na 'španski model', 50 pacijenata će doći pred zgradu Skupštine i reći 'mi nećemo ići da se dijaliziramo, umrijećemo pred Skupštinom dok vi taj zakon koji ste donijeli ne počnete sprovoditi", navela je Gligorićeva.

Situacija po pitanju sprovođenja zakona nije bolja ni u FBiH, kaže Hasan Ibrahimović, predsjednik Udruženja bubrežnih bolesnika iz Gračanice.

"Iz našeg udruženja šesta godina kako niko nije uradio ni tipizaciju tkiva za transplantaciju, a kamoli da je ušao u taj program", kaže Ibrahimović. Almir Čehajić, predsjednik "Otvorene mreže" iz Sarajeva, upozorava da nema novca za transplantacije, te da su pacijenti kojima je potreban ovakav medicinski zahvat prinuđeni da ga sami prikupljaju.

"Zakoni govore da će dio fondovi refundirati, ali tek ako se ostane živ i ako uspije transplantacija. Zakon jasno govori da se može uraditi takav jedan zahvat u BiH, međutim, ovaj zakon se, kao i mnoge druge stvari u ovoj zemlji, ne poštuje", navodi Čehajić, te dodaje da se bore za onih pet odsto, koliko daje "Eurotransplant" cijeloj planeti i tu je jedina šansa.

 Da bi se obavila kadaverična transplantacija u inostranstvu potrebna su ogromna sredstva, kaže Gordana Žole, načelnica Centra za hemodijalizu u Doboju, ali ukoliko se stvari promijene u našoj zemlji, bubrežni bolesnici koji nemaju živog davaoca mogli bi se nadati ovakvoj operaciji.

"Ako razvijemo transplantaciju kod nas, neće trebati tako puno novca, znači trebalo bi pokrenuti akciju doniranja organa", izjavila je Žole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije