Društvo

Doboj nema evidenciju o djeci sa celijakijom

Doboj nema evidenciju o djeci sa celijakijom
Doboj nema evidenciju o djeci sa celijakijom

DOBOJ - Na području regije Doboj nema jedinstvene evidencije o djeci koja su preosjetljiva na gluten, za što su odgovorni i roditelji koji ih ne prijavljuju Centru za socijalni rad, upozorila je predsjednik Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Doboj Sanja Živković.

"Djeca kojima treba bezglutenska hrana imaju celijakiju i kao takva ostvaraju prava iz domena socijalne zaštite", rekla je Živkovićeva povodom Svjetskog dana prava djeteta.

Ona je istakla da je Udruženje od Gradske organizacije Crvenog krsta dobilo određene količine bezglutenske hrane iz kontingenta pomoći poplavljenima, ali usljed nedostatka spiskova takve djece postoji problem sa distribucijom namirnica. 

"Dobili smo pakete koji sadrže keks, bonžite, makarone, rolate, koje mogu preuzeti roditelji sa medicinskom dokumentacijom da je ova hrana potrebna za dijete", izjavila je Živkovićeva.

Podjela se vrši u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" Doboj.

"Raspolažemo pojediničnim evidencijama različitih skupina djece, a koje smo dobili od Centra za socijalni rad, pedijatrijske službe Doma zdravlja i bolnice", izjavila je Živkovićeva, dodavši da veliki broj djece još nije prošao komisiju za razvrstavanje.

Prema njenim riječima, roditelji vrlo kasno takvu djecu prijave Centru za socijalni rad radi razvrstavanja prema stepenu teškoća i problema koja imaju. 

Stanimir Petronijević iz Doboja i njegova kćerka dugo godina imaju problem sa celijakijom koja, kako je naveo, zahtijeva strog i disciplinovan režim ishrane.

"Vaspitači i nastavnici upoznati su o režimu ishrane kćerke, a i roditeljima se obrati pažnja tokom rođendanskih ili drugih zabava", naveo je Petronijević.

Učestala konzumacija glutenske hrane kod osjetljivih osoba izaziva povraćanje, glavobolju, proliv, bolove u stomaku te malaksalost.

Bezglutenska hrana je, prema Petronijevićevim riječima, skupa za prosječnog potrošača, ali se može naći u većim tržišnim centrima, što ranije nije bio slučaj.

Petronijević je napomenuo da je neophodne informacije u vezi sa celijakijom dobio od Udruženja za celijakiju "Prvi osmjeh" iz Banjaluke, pošto se u Doboju o tom pitanju nije imao kome obratiti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije