Društvo

Dobojska bolnica ne može da radi bez pomoći

Dobojska bolnica ne može da radi bez pomoći
Foto: Ilustracija | Dobojska bolnica ne može da radi bez pomoći

DOBOJ - Milorad Živković, v.d. direktora dobojske bolnice "Sveti apostol Luka", kaže da ta zdravstvena ustanova ne može da radi i funkcioniše bez ozbiljne pomoći Vlade i resornog ministarstva.

"Ova bolnica otkako sam došao ovdje da budem v.d. je najmanje mjesec dana bila u blokadi zbog dugova, što od Poreske uprave, što od 'Vodovoda', banaka, i mi ne možemo da radimo i funkcionišemo bez ozbiljne pomoći Vlade i resornog ministarstva", kazao je u petak Živković.

On je svojim potezom uzburkao javnost, odnosno sredstva od Fonda zdravstvenog osiguranja preusmjerio u plate radnika, iako taj novac Fond izdvaja za usluge. Fond je, dodaje Živković, na račun bolnice doznačio 850.000 KM.

Živković tvrdi da nije prisilio radnike da pristanu na uplatu plate bez poreza i doprinosa, nego je "tražio mišljenje sindikata", te dodao da je po drugi put bolnici uplaćeno manje sredstava od potrebnog za primanja.

Sindikati nisu bili jedinstveni, pa su na kraju dva bila za, dok su dva bila protiv da se novac uplati za plate.

U FZO RS ističu da oni ne finansiraju plate radnika, nego usluge koje bolnica pruža, te dodaju da je na rukovodstvu da obezbijedi funkcionisanje bolnice, uključujući isplatu plata i doprinosa.

Na osnovu ugovora koji je Fond potpisao sa bolnicom, ovoj zdravstvenoj ustanovi se mjesečno doznačava oko 1,3 miliona KM, ali ovaj iznos zavisi od broja pruženih usluga.

"Fond je ovoj bolnici od 1. septembra do 11. oktobra uplatio 1,7 miliona KM, uključujući i dug od 74.529 KM, koliko je dugovao za avgust. Kao što vidite, za ovaj period smo dali i više sredstava nego što im po ugovoru mjesečno pripada. Izmirili smo naš dug, dali tranšu za septembar, a unaprijed smo im dali i dio tranše za oktobar od oko 363.000 KM", navode u FZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije