Društvo

Dobojski klubovi nezadovoljni raspodjelom sredstava iz budžeta

Dobojski klubovi nezadovoljni raspodjelom sredstava iz budžeta
Dobojski klubovi nezadovoljni raspodjelom sredstava iz budžeta

DOBOJ - Plan raspodjele budžetskih sredstava grada Doboja namijenjenih za sport, po kojem će Rukometni i Fudbalski klub Sloga dobiti po 100.000 KM, a preostalih pedesetak klubova će podijeliti 100.000 KM izazvao je negodovanje i kritike.

Javna rasprava o razmatranju Nacrta odluke o kriterijumima za dodjelu sredstava budžeta grada za redovne djelatnosti sportskih klubova održana je juče u sali Skupštine grada Doboja, a osim predstavnika klubova, prisutni su bili i predstavnici sportskih saveza i nadležni službenici Gradske uprave.

"Bez političara u upravnim odborima, bez  sponzora i entuzijazma nemoguć je opstanak sportskih klubova", požalili su se juče dobojski sportski radnici i istakli da "dva kluba imaju povlašten položaj i pokupe većinu novca iz budžeta, a ono što njima ostane je nedovoljno".

"To je jadno što smo mi dobili u odnosu na rang takmičenja, jer smo mi i Sloga dva gradska kluba u istom rangu takmičenja (druga liga RS), i znači svi su troškovi isti. Mi dobijemo 6.000, a Sloga je dobila već 100.000 KM. Od tih 6.000 KM u startu dajemo 2.000 KM Fudbalskom savezu RS za kotizaciju, i ostatak da platimo službena lica, to je sve", kaže Vladimir Milkanović, predstavnik Fudbalskog kluba Željezničar.

Kriterijumi na osnovu kojih se dijele budžetska sredstva su neravnopravni, smatra Radoslav Nikolić, predstavnik Karate kluba Sloga, koji je iznjedrio svjetskog prvaka i sportistu godine u Doboju i RS.

"Smatram da bi trebalo da se uzme u obzir rang takmičenja, rezultati koje klub postiže i broj aktivnih takmičara s posebnim osvrtom na omladinske kategorije. U odnosu na broj takmičara, na rezultate smatram da je ovo nedovoljno sredstava. Predviđeno je četiri procenta (ukupnog budžeta, odnosno 4.000 KM), a troškovi na godišnjem nivou su nam oko 38.000 KM", kazao je Nikolić.

Na primjedbe sportskih radnika o neravnopravnoj raspodjeli, nadležni poručuju da će kriterijumi za sve biti isti.

"Sigurno to nije tačno. Vidjećemo u ovoj odluci da nije možda štamparska greška, ali nova odluka koja bude išla na sjednicu Skupštine će imati iste kriterijume za sve klubove koji se takmiče u istoj ligi", izjavio je Slađan Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

On je dodao da je u budžetu još 20.000 KM predviđeno za ovdašnji Sportski savez, a 80.000 KM je budžetska rezerva kako bi "gradonačelnik svojom odlukom mogao da reaguje tamo gdje je najpotrebnije".

Na novac mogu računati samo klubovi koji su podnijeli finansijski izvještaj, navodi Jović, ali to izgleda nije bila "ulaznica" u budžet za Ženski odbojkaški klub Panter, koji okuplja 150 djevojčica i koji do sada nije dobio ni marku.

"Podnosili smo godišnje izvještaje i finansijske u Sportski savez, međutim očigledno da tu nešto nije funkcionisalo dobro. Sada smo se aktivirali i nadamo se da ćemo uspjeti da uđemo na taj spisak raspodjele novca. Do sada smo se finansirali od članarina. Najviše sredstava, od 10.000 do 15.000 KM, nam ide na zakup sportske dvorane, plaćamo svaki termin za sve selekcije, od pionira do seniora", kazao je Mladen Subotić, član Upravnog odbora Pantera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije