Društvo

Dobra prevencija moždanog udara u RS

Dobra prevencija moždanog udara u RS
Dobra prevencija moždanog udara u RS

BANJALUKA - Vlado Đajić, šef Katedre za neurologiju banjalučkog Medicinskog fakulteta i šef Odjela za cerebrovaskularne bolesti Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, ocijenio je da je u RS dobra prevencija moždanog udara.

Prof. dr Đajić, koji je i glavni menadžer projekta prevencije od moždanog udara u RS, kaže da je dokazano da moždani udar češće dobijaju osobe koje imaju faktore rizika za nastanak tog oboljenja kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, srčane bolesti te povišeni lipidi u krvi.

Faktore rizika, dodao je, imaju i pušači, gojazne osobe, osobe koje su u porodici imale moždani udar i osobe izložene stresu.

Kaže da je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i FZO RS u posljednje tri godine u RS urađen do sada u svijetu nerealizovan projekat prevencije nastanka moždanog udara. Uradili su, kaže, veliku kampanju, a ultrazvučno je pregledano 20.000 pacijenata.

"Rezultati su nadmašili naša očekivanja. Zbog stenoze preko 70 odsto lumena krvnih sudova više od 200 pacijenata ispitivane grupe upućeno je na operativni zahvat na krvnim sudovima, čime je direktno spriječen nastanak moždanog udara, a samim tim prevencija smrti ili teškog invaliditeta", navodi ovaj specijalista neurologije povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, koji se obilježava sutra.

Kod 9.000 pacijenata ispitivane grupe, dodao je, otkriveno je suženje krvnih sudova preko 20 odsto lumena, čime je utvrđeno da svi pacijenti ove grupe moraju primijeniti higijensko-dijetetski režim života i doživotno koristiti terapiju koja sprečava dalje suženje krvnih sudova i nastanak moždanog udara.

Kod više od 50 pacijenata ispitivane grupe, kako je rekao, pronađeno je potpuno začepljenje krvnih sudova i otkriveno da su oni zakasnili na operaciju i da pripadaju visokorizičnoj grupi za nastanak moždanog udara, o čemu su obaviješteni, i objašnjeno im je koji režim moraju primjenjivati, koje lijekove koristiti i kako često treba dolaziti na kontrole.

"Kada se izračunaju troškovi liječenja, rehabilitacije i tuđe njege oboljelih od moždanog udara, ovim projektom je ušteđeno oko 15 miliona maraka budžetskih potrošača RS i spaseno više od hiljadu života", kaže Đajić, ocjenjujući da je ovo veliki uspjeh rukovodstva FZO RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije