Društvo

Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista"

Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista"
Dodijeljene nagrade "Večernjeg lista"

MOSTAR - "Večernjakov pečat" za ličnost godine večeras je dobio Husein Smajić iz Bugojna, na čijoj zemlji je pronađena i sada se obnavlja jedna od najstarijih katoličkih crkava u BiH.

Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela otkrio je na svojoj zemlji ostatke srednjevjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi na istom mjestu ponovo bila izgrađena crkva.

"Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila", rekao je Smajić prilikom primanja prizanja koje dodjeljuje "Večernji list".

Nagrada za međureligijski dijalog dodijeljena je mostarskom parohu Radivoju Krulju. Nagrade "Večernjeg lista" za ličnosti godine u regiji dobili su Novak Đoković i Marin Čilić.

Nagradu za evropskog lidera dobila je Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje, a ličnost godine u svijetu, po "Večernjakovom" izboru, je bivši američki predsjednik Bil Klinton, javlja RTRS.

Bivši predsjednik SAD-a nije bio u Mostaru da primi nagradu, ali se putem videolinka obratio prisutnima kazavši da bi volio da je u BiH i da mu nagrada puno znači. Pozdravio je članove Predsjedništva i sve građane BiH.

Đoković se u videu na svom Facebook profilu zahvalio kazavši da mu je čast što je upravo on dobitnik priznanja. Prvi reket svijeta nagradu je dobio za doprinos i pomoć nastradalima u poplavama koje su pogodile regiju.

"Kao neko ko ima uticaj u svetu sporta i medija, pokušao sam da doprinesem svesti o tome šta se dogodilo i pomognem koliko god je to u mojoj moći. To je bio ljudski gest i siguran sam da bi brojni, da su u mojoj situaciji, uradili isto. Drago mi je i da je moj prijatelj Marin Čilić dobio ovu nagradu", rekao je Đoković dodavši da se nada će regija u budućnosti imati mnogo sportskih uspjeha i da će se širiti ljubav i mir.

"To nam je potrebno nakon turbulentnih perioda koje smo imali u prošlosti", dodao je najbolji teniser svijeta, prenosi Klix.

Uredništvo "Večernjeg lista", na tradicionalnoj dodjeli "Večernjakovog pečata", večeras je uručilo i kopije originalnog Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa prevodom na sva tri jezika, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Gosti

Svečanoj dodjeli "Večernjakovog pečata" prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.

U muzičkom dijelu programa, između ostalih, nastupio je slavni italijanski pjevač Toto Kotunjo, koji je otpjevao pjesme "Insieme - United United Europe", te "Lasciate mi cantare".

Ovogodišnji "Večernjakov pečat" pod motom "Pečat za Europu" održao se u znaku 20. godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije