Društvo

Dodik: Medicinska usluga biće vrhunska

Dodik: Medicinska usluga biće vrhunska
Dodik: Medicinska usluga biće vrhunska

BANJALUKA - Banjaluka i RS dobijaju najmoderniji klinički centar u regionu, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon što je obišao Univerzitetsku bolnicu Klinički centar, čija je rekonstrukcija započeta prije nekoliko dana.

On je istakao da će nakon rekonstrukcije centralnog i južnog bloka građani dobiti sve zdravstvene usluge na najvišem nivou.

"Ono što želimo je da napravimo najsavremenije institucije. Jedna od njih je ovaj KC, završili smo bolnice u Bijeljini i Nevesinju te rekonstruisali bolnicu u Gradišci. Ostalo je da još izgradimo bolnice u Istočnom Sarajevu i Doboju i razgovaramo sa Korejcima o veoma povoljnim kreditnim uslovima. Kada dobijemo saglasnost korejskih vlasti nastavićemo da gradimo bolnicu u Doboju i Kasindolu", rekao je Dodik.

On je rekao da se radi i na nekoliko drugih velikih investicija, od kojih je izdvojio drugi dio autoputa Banjaluka - Doboj, puštanje u rad Termoelektrane Stanari do kraja godine, kao i izgradnju zaštitnih nasipa od poplava.

Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice, rekao je da je Banjaluka čekala 44 godine da se počne s rekonstrukcijom i proširenjem bolnice. Pojasnio je da rekonstrukcija znači da će sve hirurške discipline i klinika za plućne bolesti biti preseljene sa stare lokacije.

"Svi će raditi pod jednim krovom i time biti ekonomičniji i brži, kvalitetniji i sigurniji za naše bolesnike", naglasio je Stanetić.

Volfgang Vajnmar, predstavnik austrijskog "Vameda", koji vodi radove na rekonstrukciji, je istakao da je rušenje sjevernog krila već počelo, a da će narednog mjeseca biti srušeno i južno krilo, nakon čega će početi pripreme za izvođenje građevinskih radova.

"'Vamed' čini sve što je neophodno da završimo projekat u predviđenom vremenu, što znači sredinom 2018. godine", rekao je Vajnmar.

Nikola Bojić, šef tima za implementaciju projekta, rekao je da se radi o najvećem poduhvatu u zdravstvu RS u posljednjih 40 godina.

"Najveća promjena, pored nabavke savremene opreme i rekonstrukcije, je preseljenje Hirurgije sa donje lokacije, koja 'živi' u svojim privremenim uslovima od 1969. godine. Ja dolje radim već 25 godina i znam šta znači kad imate uslove koji omogućavaju normalan i nesmetan rad ne samo za ljekare, nego za pacijente koji će dobiti maksimalno kvalitetnu uslugu", rekao je on.

Precizirao je da će na mjestu gdje se sada ruše stari objekti biti savremeni urgentni centar sa dvije sale koje će raditi 24 sata sa svim prijemnim ambulantama i Patologija, a na gornjoj etaži 10 maksimalno opremljenih hirurških sala i Intenzivna njega.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da će zdravstveni sistem RS dobiti savremenu i moderno opremljenu zdravstvenu ustanovu RS.

"Nadam se da ćemo u periodu realizacije uspjeti da edukujemo dovoljno kadra i menadžerski tim koji će biti u stanju da kasnije upravlja ovom bolnicom", rekao je on, preciziravši da je cijena radova 83 miliona evra, uz PDV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije