Društvo

Dodik položio kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

Dodik položio kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće
Dodik položio kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

BANJALUKA - Od trenutka kada roditelj sazna da je njegovo dijete oboljelo od maligne bolesti, počinje teška, iscrpljujuća i neizvjesna borba, u kojoj su psihološka i ekonomska podrška važan dio toka liječenja.

Poručila je to danas u Banjaluci Rada Vještica, predsjednica Upravnog odbora Udruženja "Iskra", obraćajući se prisutnima na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju prve roditeljske kuće za djecu oboljelu od maligniteta u RS, čiju su izgradnju inicirali članovi Udruženja i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je i ozvaničio početak njene gradnje.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, delegacija grada Banjaluka, te brojni ljekari UKC RS.

Dodik i medicinsko osoblje, kao i porodice oboljelih, poželjeli su da ovaj objekat bude što prije izgrađen, ali i što manje korišten...

"Jedna od najtežih vijesti sa kojom se roditelj može suočiti je informacija da je vaše dijete teško oboljelo. U to sam siguran. Međutim, društvo zrelost treba pokazati i kroz svijest o ovakvim problemima. Veoma sam radostan da smo, uprkos svemu, pokazali solidarnost, za trenutak stali i vratili se životnim pitanjima", naglasio je Dodik, zahvaljujući svima koji su dali doprinos jer su se odazvali donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" koju je prošle godine organizovao za izgradnju ove kuće kod UKC RS.

O samom toku liječenja djeteta oboljelog od maligniteta javnost malo zna, kao i o tome koliko se mijenja život jedne porodice koja ulazi u borbu s opakom bolešću. Svi pacijenti koji dolaze na Hematološko odjeljenje Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci imaju isti tretman, napomenuo je direktor UKC RS Mirko Stanetić, ali je, kako je dodao, sasvim sigurno, veoma teško onima koji dolaze iz unutrašnjosti RS.

"Tokom liječenja, jako je važno da roditelj bude uz dijete. Zbog toga je izgradnja roditeljske kuće u Banjaluci iskorak u sistemu liječenja, jer će olakšati roditeljima i djeci. To ima ogroman psihološki i ekonomski efekat i ja sam danas veoma ponosan i dajem obećanje da će čitav tim UKC RS svim snagama podržati ovaj projekat", napomenuo je Stanetić.

Na Hematoonkologiji Klinike za dječje bolesti UKC RS godišnje imaju od 60 do 70 pacijenata, a svake godine očekuju 30 do 35 novih veoma teških slučajeva ovih oboljenja. Na odjeljenju se trenutno liječi 35 do 40 mališana.

"Tokom liječenja porodice imaju velike troškove koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS. Iznad svega, psihološka i ekonomska podrška su od izuzetne važnosti. Kompletan odnos civilnog društva i institucija je ostvaren kroz ovaj projekat i mislim da je velika stvar što je javnost prepoznala i važnost ovog pitanja i postojanja roditeljske kuće", naglasila je Jelica Predojević-Samardžić, šef Odjeljenja hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS.

Najveća zdravstvena ustanova u RS, kako je dodala, na ovaj način pridružiće se grupi savremenih evropskih bolnica.

U narednih mjesec dana kuća bi trebalo da dobije temelje, a nakon tenderske procedure da se u što skorijem roku realizuje njena izgradnja. Prizemni objekat od 500 metara kvadratnih imaće sedam apartmana, sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešernice, kao i dvorište sa zelenom površinom sa igralištem i nekoliko parking mjesta. Zapravo, sve uslove koji treba da učine boravak toplijim i lakšim.

Za izgradnju objekta obezbijeđena su sva sredstva, ukupno oko 850.000 KM. Humanitarni broj 1458, koji je bio aktiviran od 15. decembra 2014. do 14. januara 2015. godine, od strane "Iskre" i predsjednika RS, pozvalo je 130.000 građana RS. Vlada RS je donirala 50.000, Kabinet predsjednika RS 350.000 KM, dok su na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupljena sva sredstva potrebna za izgradnju roditeljske kuće i još 50.000 KM za izgradnju istog objekta za djecu FBiH u Sarajevu, koje je donirao predsjednik RS Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije