Društvo

'Dogs Trust' traži sankcionisanje odgovornih za uništavanje pasa u Ravnom

'Dogs Trust' traži sankcionisanje odgovornih za uništavanje pasa u Ravnom
Foto: Dogs Trust | 'Dogs Trust' traži sankcionisanje odgovornih za uništavanje pasa u Ravnom

MOSTAR - Fondacija "Dogs Trust" pozvala je Veterinarsku inspekciju Hercegovačko-neretvanske županije, Opštinu Ravno i državnu Kancelariju za veterinarstvo da se što prije oglase i obavijeste javnost što je učinjeno po pitanju sankcionisanja osoba odgovornih za nehumano uništavanje pasa lutalica u opštini Ravno.

"Naše predstavništvo potreseno je i preneraženo informacijom i fotografijama koje je primilo putem medija i e-maila, o akciji masovnog uništavanja napuštenih pasa u opštini Ravno, te ugrožavanja ljudskog zdravlja ostavljanjem otvorenih leševa životinja na javnom otpadu", saopšteno je iz Fondacija "Dogst Trust".

Iz te organizacije navode kako nehumano uništavanje pasa predstavlja ozbiljno kršenje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te traže uspostavljanje modernog, djelotvornog, humanog i samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa.

"Predstavništvo Fondacije 'Dogs Trust' u BiH već šestu godinu putem vrijednih programa koje kreira, koordinira i finansira, podržava uspostavu zakonskog sistema te time i efikasnog i trajnog, te, kako to Zakon i nalaže, humanog, rješenja problema pasa lutalica. Svi programi Fondacije provode se u skladu s lokalnim zakonima i uz odobrenje, a često i partnerstvo nadležnih vlasti, te uz angažman lokalnih partnera", navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako Fondacija finansira kampanju masovne sterilizacije te druge programe na oko 44 odsto bh. teritorija, a u planu je širenje aktivnosti u saradnji s lokalnim zajednicama.

Masovna sterilizacija pasa, navodi se dalje u saopštenju, u dijelovima gdje se provodi do sada je spriječila da se na stotine novih pasa rodi na ulici, ali ta mjera je najefikasnija kada se kombinuje s drugim mjerama predviđenim Zakonom, posebno s mjerom provođenja odgovornog vlasništva koja uključuje i sankcionisanje napuštanja pasa, puštanja pasa da lutaju, nebrige o psu, i drugih aspekata kršenja Zakona.

"Uz pojačanu inicijativu, lokalne vlasti bi u dijelovima zemlje u kojima pružamo značajnu podršku mogle mnogo efikasnije iskoristiti programe Fondacije, te mnogo brže, lakše i uz financijske uštede u budžetima riješiti problem za koji su nadležni, a sredstva, koja koristeći se našim programima i podrškom uštede, iskoristiti za brojne druge, prijeko potrebne društvene programe", poručili su iz Fondacije "Dogs Trust".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije