Društvo

Dok ima para, ima i ljubavi među supružnicima

Dok ima para, ima i ljubavi među supružnicima
Dok ima para, ima i ljubavi među supružnicima

BANJALUKA - Dok ima para, ima i ljubavi, izreka je koja najvjernije oslikava rezultate istraživanja o uzročnicima problema među supružnicima u BiH.

Anketiranje je pokazalo da dosadašnje mišljenje, prema kojem nevjerstvo i slični problemi najčešće dovode do bračne svađe, nema uporište u praksi.

Zapravo, bračni parovi u BiH najčešće imaju nesuglasice u braku zbog finansija, a to na kraju često rezultira i razvodom, pokazala su istraživanja doktora Senaida Zajimovića, a prenosi novinska agencija Patria.

Istraživanja, u kojim je učestvovalo više od 500 ispitanika u BiH, pokazala su da postoje i brojni drugi uzročnici zbog kojih bračni partneri jedno drugom okreću leđa.

Između ostalog, pominju se seksualna neslaganja, nerealna očekivanja supružnika od braka, drugačiji pogledi na život, različiti ciljevi i prioriteti. "No, najveći broj supružnika, njih više od 50 odsto, finansije je navelo kao glavni razlog njihovih neslaganja", navodi se u istraživanju.

Drugi uzrok nesuglasica u braku, naveli su ispitanici, je nezainteresovanost za bračnog partnera, dok je na trećem mjestu miješanje rodbine u njihov bračni život, najčešće svekra, svekrve, te punice. Na četvrtom mjestu je, pokazala su istraživanja, nasilje u porodici.

Nisu stručnjaci iznenađeni činjenicom da supružnici zbog novca često imaju probleme.

Aleksandar Milić, psiholog, ističe da se odnosi u braku zasnivaju od prvih utisaka do krajnje dopadljivosti, a da se sve temelji na tri vrste dobiti i davanja, a to su materijalna, nematerijalna i energetska.

"Sve se temelji na vrijednostima kao što su materijalna, duhovno-nematerijalna i energetska. Kada jedan od tih elemenata oslabi, slabi i sklad između dvoje ljudi", pojašnjava Milić.

Kao razlozi se navode i drugačiji pogledi na život, različiti ciljevi i prioriteti

On dodaje da i tamo gdje ima materijalnih sredstava, može biti narušena neka druga vrijednost, što se pokazalo i u praksu.

"Međutim, ako se u materijalno jačim porodicama raspadne ta materijalna baza, to unosi nesklad i konflikte. Proradi nesigurnost, počne i egoizam i da grabi svako sebi", kaže Milić.

Sa druge strane, iskustva nadležnih pokazuju da se brojni brakovi okončaju i zbog razloga koji nemaju veze sa dubinom novčanika.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka naveli su da partneri najčešće kao razlog za razvod navode razlike u pogledima na život i svijet uopšte, te da nemaju ljubavi jedno za drugo.

Sanja Malić, koordinator za saradnju s partnerima u banjalučkom Centru za socijalni rad, ispričala je ranije da su kompleksna i nepovoljna kretanja u društvu, izmijenjen sistem vrijednosti, nezaposlenost i opšte siromaštvo, razlozi koji umnogome opterećuju funkcionisanje bračne i porodične zajednice.

Podsjećanja radi, statistika pokazuje da matičari u BiH imaju sve manje posla, jer se iz godine u godinu smanjuje broj ljubavnih parova koji staju na "ludi kamen", a istovremeno se povećava broj razvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije