Društvo

Dolazi nam vruće i suvo ljeto

Dolazi nam vruće i suvo ljeto
Dolazi nam vruće i suvo ljeto

Poznata američka meteorološka firma AccuWeather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Evrope.

Prema njoj ljeto će u našem dijelu Evrope biti najtoplije na kontinentu, a obilježiti će ga vrućina i suša. Meteorolog Tajler Ros ističe da će sredinu ljeta obilježiti talasi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluostrva, jugoistok Evrope te krajeve uz Crno More. Tako će, ovogodišnje ljeto meteorološki biti sasvim različito od prošlogodišnjeg izrazito kišnog ljeta u našim krajevima, a izostale su i dugotrajnije vrućine. AccuWeather je prije godinu dana objavio, kako se kasnije pokazalo, prilično preciznu prognozu za kišno ljeto 2014 u našim krajevima, prenosi Danas.net.

Toplota će, prema toj sezonskoj prognozi obilježiti i ljeto na većem dijelu Sredozemlja, od Španije, preko juga Francuske do Italije. Većih vrućina ne bi trebalo biti na zapadu Španije i u Portugalu gdje se očekuje i kišovito ljeto. Kišovito ljeto se može očekivati na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte ciklone i fronte. Česte grmljavinske oluje se prognoziraju za dio srednje Evrope te posebno istočne Evrope (Poljska, Bjelorusija).

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i nad zapadnom Evropom. U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka.

Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije