Društvo

Dolazi novo zahlađenje i snijeg

Dolazi novo zahlađenje i snijeg
Dolazi novo zahlađenje i snijeg

Zadnjih četiri do pet dana svi prognostički modeli simuliraju dolazak novog zahlađenja od 4. marta pa sve do sredine mjeseca, navodi se na stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna i dodaje da je zaista potencionalno moguć jači val zime od 4. do 9. marta 2015. u našoj regiji!

''Međutim zadnji Gfs je znatno umanjio količine oborina u odnosu na druge prognostičke modele, i jedini on za sada ne daje stvaranje ciklone nego samo prolazak fronte koja bi istina donijela oborine, ali ipak ne obilne kao što je isti model davao pri svom izlasku jutros'', piše administrator spomenute stranice i dodaje:

''Međutim drugi prognostički modeli uključuju i onaj ecmwf koji je ujedno i najvjerodostojniji daje mogućnost stvaranje ciklone te obilne oborine u našoj regiji. Ukoliko bi došlo do stvaranja ciklone sve bi ovisilo o njenoj poziciji kao i količnama oborina, trenutno se čini da bi najviše snijega primilo gorje, zatim područje BiH, kao i sjeverni i centralni dio Crne Gore'', navodi autor.

Obilne kiše bilo bi na Jadranu te u obalnim područjima Balkana, iako uz kišu usljed pada temperatura i jake na udare i olujne bure snijega može biti i na Jadranu te u Hercegovini.

Nakon 5. 3. bi osjetno zahladilo tako da bi imali neprimjereno niske temperature u regiji s obzirom na doba godine, ukoliko se ispostavi da zahlađenje bude došlo uz manje oborina to bi bilo pogubno za biljke koje su već procvale zahvaljujući toplijem vremenu u razdoblju od 15. do 23. feburara.

Ukoliko modeli budu dosljedni jutrošnjim izlascima onda bi defintivno u regiji bilo problema s vjetrom obilnijim snijegom i ponegdje lokalnim vijavicama i mećavama.

Pravi odgovor trebali bismo znati do kraja vikenda za sada je 90% sigurno da stižu minusi i zahlađenje, piše Doznajemo.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije