Društvo

Dom naroda usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Dom naroda usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada
Dom naroda usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada

SARAJEVO, NOVI GRAD - Bosna i Hercegovina nastavlja borbu protiv namjere Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada na mjestu Trgovska gora u opštini Dvor, koja se nalazi uz samu granicu sa BiH.

Zadnji pokušaj da se Hrvatska odvrati od namjere je učinio Dom naroda parlamenta BiH kada je u petak usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada. U rezoluciji je istaknuto protivljenje izgradnji skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada, iskorišćenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, te drugim aktivnostima. Parlamentarna skupština, navodi se u rezoluciji, odlučna je da o ovom pitanju, posredstvom nadležnih organa, insistira na punoj zaštiti koja BiH pripada po pravilima i normama međunarodnog prava, posebno korištenju pravne zaštite u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima.

Jasmin Emrić, zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu parlamenta BiH i član radne grupe koja se bori protiv odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, rekao je da se radi o gorućem pitanju u BiH, te da je prisutan otpor stanovništva, vladinog i NGO sektora da se Trgovska gora ne uzme kao odlagalište nuklearnog - radioaktivnog otpada.

"Naravno da su građani zabrinuti. Taj dio uz Unu ima turistički potencijal, a odlagalište nuklearnog otpada će smanjiti perspektivu razvoja tog dijela. Veća je zabrinutost zbog zdravstvenih poteškoća za stanovnike, a to predstavlja sigurnosnu prijetnju", rekao je  Emrić medijima.

Iz opštine Novi Grad, koja bi zasigurno najviše bila pogođena ukoliko bi Hrvati uspjeli u namjeri, ističu zadovoljstvo akcijama nadležnih institucija.

"Ono što treba da nas veseli je da se o pitanju Trgovske gore slaže ne samo lokalna zajednica, nego i čitava BiH, i to bez obzira na naciju ili religiju, tako da je to velika stvar. Siguran sam da ćemo kao država moći uticati na promjenu odluke hrvatske strane", kazao je Zoran Starčević, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije