Društvo

Domovi zdravlja se protiv vrućine bore promajom

Domovi zdravlja se protiv vrućine bore promajom
Foto: Ilustracija | Domovi zdravlja se protiv vrućine bore promajom

KOTOR VAROŠ, ŽEPČE - Iako su visoke temperature, kakve su zabilježene ovih dana, teško podnošljive i zdravom čovjeku, a kamoli bolesnima, pojedini domovi zdravlja u BiH imaju samo jedan klima-uređaj.

"Klime nemamo u Domu zdravlja, osim jedne u Hitnoj pomoći, pošto se tu radi 24 sata. I pacijenti i zdravstveni radnici se žale, traže da riješimo ovaj problem, jer su stvarno vrućine i stvori se sparina tokom dana, a mi trenutno nismo u mogućnosti da kupimo klime", rekao je za "Nezavisne" Vladimir Bibić, direktor Doma zdravlja Kotor Varoš.

Naglašava da je nabavka klima uređaja predviđena za novu zgradu doma zdravlja, koja je u izgradnji i biće gotova tek krajem godine.

Prema riječima Ane Zlovečere-Jukić, direktorice Doma zdravlja Žepče, i oni imaju samo jednu klimu, i to u Službi hitne pomoći.

"Nismo u mogućnosti da u to investiramo, a trebaju nam jer je zaista teško raditi u ovim uvjetima. Nama, koji radimo osam sati, od 12 sati do 15 je neizdrživo, preživimo nekako, dok pacijenti znaju sami sebi donijeti rashladne uređaje", navodi Zlovečera-Jukićeva.

Kaže da trenutno imaju prečih investicija, poput medicinskih aparata.

U Domu zdravlja Lukavac samo u pojedinim ordinacijama postoji određen broj klima-uređaja, dok ostali dio ustanove nije opremljen klimama.

"Užasno je vruće u našem domu zdravlja, zbog čega ispaštaju i radnici i pacijenti. Pokušavamo propuhom da rashladimo prostorije. Trenutno je u toku tenderska procedura za klimatizaciju preostalog dijela doma, koju je pokrenuo načelnik naše općine", objašnjava Dajana Čolić, direktor Doma zdravlja Lukavac.

Dom zdravlja Banjaluka i Bolnica u Istočnom Sarajevu su rijetke zdravstvene ustanove koje su skoro u potpunosti opremljene klima-uređajima.

"Intenzivna njega, sobe pacijenata, određene ambulante kao i sobe gdje su smještene sestre i ljekari imaju klime. Još nisu visoke temperature, tako da ćemo tek u julu i avgustu vidjeti kako će se pacijenti osjećati i da li klime rade dobro, da li mogu dovoljno rashladiti prostorije", kazali su iz Bolnice Istočno Sarajevo.

Prema riječima Mladena Šukala, specijaliste porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, nepovoljni mikroklimatski uslovi nepovoljno utiču na zdravlje u bilo kojoj životnoj dobi, i to sa mnogo aspekata. Prvenstveno nepovoljan uticaj je na organe za disanje (kako akutne, tako i hronične bolesti disajnih puteva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije