Društvo

Donatorsko veče za roditeljsku kuću

Donatorsko veče za roditeljsku kuću
Donatorsko veče za roditeljsku kuću

BANJALUKA - Peto donatorsko veče u okviru akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", pod visokim pokroviteljstvom Milorada Dodika, predsjednika RS, biće održano u Banjaluci u srijedu u 20 časova.

Istovremeno će, kako je najavljeno iz kabineta predsjednika, na Trgu Republike biti održan humanitarni koncert na kojem će nastupiti Romana, Jelena Tomašević, Vlado Georgiev, Željko Samardžić i grupa "Miligram".

Prikupljena sredstva namijenjena su za izgradnju roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti. Razlog zbog kojeg će donatorsko veče biti održano baš za ovu ugroženu grupaciju jeste taj što roditelji djece oboljele od malignih bolesti, koja se liječe u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar, uz ogromne troškove za terapije, prinuđeni su da plaćaju i preskupe zakupe stanova kako bi bili što bliže ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Udruženja "Iskra", koje okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti, rekli su da bi izgradnjom tih objekata roditelji odahnuli od ogromnih troškova za stanarine i režije, koji mjesečno prelaze i iznos do 500 KM.

"Ovo nisu bolesti koje se brzo liječe, a sve što vam zatreba u tom periodu je veoma skupo. Majke su stalno uz djecu, što uglavnom znači da prestaju da rade, dakle, raspolažu sa manje novca. Roditelji i djeca koji ne žive u Banjaluci, a ovamo dolaze radi liječenja, osuđeni su sami na sebe i nemaju nikakvu pomoć pa plaćaju zakupe stanova da bi bili uz djecu", kazao je Momčilo Stanušić, predsjednik Udruženja "Iskra".

Dodao je da je djeci roditeljska kuća neophodna i iz razloga jer se nakon mukotrpnih terapija osjećaju izmučeno i iscrpljeno, pa im topla atmosfera i ljepši ambijent pomažu da živnu i da se lakše oporave nego u bolnici.

Vlada Republike Srpske odobrila je juče 50.000 KM za izgradnju roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj će boraviti djeca oboljela od malignih bolesti iz Republike Srpske.

U okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" prethodne četiri godine održane su donatorske večeri na kojima su prikupljena sredstva za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, djeci sa posebnim potrebama, djeci oboljeloj od dijabetesa i djeci sa autizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije