Društvo

Dug za komunalije više ne koči registraciju auta

Dug za komunalije više ne koči registraciju auta
Foto: Ilustracija | Dug za komunalije više ne koči registraciju auta

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je izmjene Zakona o komunalnom redu USK kojima je ukinuta sporna odredba da vlasnici automobila u tom kantonu mogu registrovati svoja vozila jedino pod uslovom da su uredno izmirili sve komunalne obaveze.

Ova odredba bila je na snazi šest godina i u tom periodu vlasnici vozila u USK nisu mogli obaviti registraciju ako su bili dužnici komunalnih usluga.

Do ukidanja odredbe došlo je na zahtjev Vlade USK, uz obrazloženje da se na taj način krše određena ustavna prava građana.

"Bilo je prisutno veliko nezadovoljstvo građana zbog ove odredbe jer se zna da komunalna poduzeća sredstva koja dobijaju po različitim osnovama ne upotrebljavaju za razvoj poduzeća, nego za tekuću likvidnost, a ovo je bio svojevrsni namet na građane koji je na granici ustavnosti", istakao je Husein Rošić, premijer USK.

Dodao je da su, osim toga, građani imali obavezu da vade razne potvrde o tome da su platili komunalije, što je svima pričinjavalo velike probleme.

Međutim, izmjene Zakona o komunalnom redu USK naljutile su Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, koji tvrdi "da se na ovaj način pogoduje neurednim platišama i dužnicima koji imaju političku zaštitu Stranke demokratske akcije, koja je vladajuća u USK".

"Građani su prilično uredne platiše i oni nisu problem, bojim se da se ovdje radi o nečem sasvim drugom. Naime, najveći dužnik po osnovu komunalnih usluga prema gradu Bihaću je sam Unsko-sanski kanton i pojedina privatna preduzeća čiji su vlasnici bliski stranci koja je progurala ovu inicijativu kroz skupštinsku proceduru", rekao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, cilj ovih i drugih aktivnosti je nastojanje SDA da se grad Bihać dovede u tešku situaciju jer na njegovom čelu nije gradonačelnik iz te političke partije. U Vladi USK su negirali ove optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije