Društvo

"Dukatfest" okupio kreativce

"Dukatfest" okupio kreativce
"Dukatfest" okupio kreativce

BANJALUKA - Radionica pod nazivom "Tradicionalno u novom", koja je održana danas Banjaluci u okviru projekta "Dukatfest", okupila je oko 70 učesnika koji su tradicionalne motive kreirali u savremen proizvod.

Učesnici su imali priliku da ovladaju tehnikom izrade zmijanjskog veza, dekupaž tehnikom, izradom nakita od fimo mase, savladaju osnove o svojstvima i vrstama gline i tehnici modeliranja, te da nauče kao se proizvodi filc i predmeti od ove vrste vunene tkanine. 

U radu su učestvovali kreativni stvaraoci iz Banjaluke, Novog Grada, Prijedora, Doboja i Bihaća. 

Radionica je održana u okviru projekta "Dukatfest - novi folklor" čiji je cilj stvaranje platforme za nova znanja, kreativne industrije, povezivanje i umrežavanje kreativaca iz Republike Srpske i cijele BiH. 

Direktor Međunarodnog festivala folklora "Dukatfest 2015" Natalija Trivić rekla je da je broj učesnika na radionici daleko veći od očekivanog, te je narednu radionicu najavila za 16. maj u Bihaću. 

Trivićeva je naglasila da se radionice održavaju sa ciljem da se kreativci umreže radi stvaranja platforme samozapošljavanja u kretivnom dizajnu, prihvatljivom na tržištu. 

Ona je istakla da njegovanje i savremena primjena tradicionalnih rukotvorina, znanja i vještina, te njihovo integrisanje u svakodnevni život i iskustvo pokazuje da se tradicionalna baština može aktivno integrisati u savremene produkte, čime se oživljava i nadograđuje. 

Trivićeva je navela da će proizvode, koji nastanu na ovim radionicama, prodavati u junu u okviru zvanične prodajne izložbe na Trgu Krajine u Banjaluci tokom festivalskih dana. 

Prema njenim riječima, u okviru festivalskog programa biće organizovan i okrugli sto o temi "Samozapošljavanje žena kroz kreativne industrije" u kojem će fokus biti i na brendiranju rukotvorina sa tradicionalnim motivima u savremenoj primjeni. 

Trivićeva je rekla da je "Dukatfest - novi folklor" realizovan uz podršku projekta "Dijalog za budućnost", koji se primjenjuje kroz agencije UN. 

Učešćem u radionicama kreativci stiču pravo da učestvuju na konkursu za snimanje promotivnih filmova o njihovom radu koji će biti emitovan u okviru centralne festivalske večeri "Dukatfesta". 

Ti filmovi biće distribuisani i u zemlje čiji ansambli učestvuju na Festivalu. 

Osmi Međunarodni festival folklora "Dukatfest 2015" biće održan od 20. do 24. juna u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru i Modriči, a takmičiće se ansambli iz Egipta, Moldavije, Italije, Indije, Srbije, Kipra, Rusije i Republike Srpske, odnosno BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije