Društvo

Dvoje djece preventivno prebačeno u Srbiju

Dvoje djece preventivno prebačeno u Srbiju
Dvoje djece preventivno prebačeno u Srbiju

BANJALUKA - Klinika za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci je zbog tehničkog kvara ostala bez jednog respiratora, pa je dvoje djece prebačeno u zdravstvene ustanove Beograd i Novi Sad da bi imali slobodne respiratore za eventualne nove pacijente, rekli su danas predstavnici UKC-a.

Načelnik Klinike Stojislav Konjević naveo je na konferenciji za novinare u Banjaluci da sistem funkcioniše i da su i dalje na raspolaganju dva respiratora koji su juče oslobođeni kada su djeca prebačena u Srbiju.

On je rekao da UKC pokrenuo proceduru nabavke dodatnih respiratora, s obzirom na to da ih ima samo 6 za cijelu Srpsku, iako je teško procijeniti koliko je zaista potrebno.

Konjević kaže da je zdravstveno stanje djeteta čija je majka nedavno istupila u javnost nezadovoljna radom UKC-a zadovoljavajuće i stabilno, te da imaju korektan odnos sa djetetovom majkom.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove u UKC Republike Srpske u Banjaluci Zvezdana Rajkovača rekla je da se u situaciji kada su svi respiratori zauzeti djeca koja su u najboljem stanju prebacuju u institucije u okruženju, u Beograd i Novi Sad, da bi imali slobodan respirator.

Ona je rekla da se, s obzirom na to da u UKC-u ima samo šest respiratora koji služe za potrebe cijele Srpske, ljekari trude u svako doba na raspolaganju imati određen broj slobodnih, za slučaj prijevremnog porođaja.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove u UKC-u Slobodan Hajder rekao je da se ne može predvidjeti koliko beba danas može zatrebati respirator, jer respiratori u UKC služe cijeloj Srpskoj, te zato određeni broj uvijek mora biti slobodan.

"Koliko god da imamo respiratora uvijek možemo doći u situaciju da nam jedan nedostaje", istakao je Hajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije