Društvo

EU po­ma­že opo­ra­vak od po­pla­va

EU po­ma­že opo­ra­vak od po­pla­va
EU po­ma­že opo­ra­vak od po­pla­va

SA­RA­JE­VO- Pro­gram za opo­ra­vak Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne od po­pla­va, u ko­jem Evrop­ska uni­ja učes­tvu­je sa 42,24 mi­li­ona evra, us­pje­šno se pro­vo­di.

Ovo je danas na bri­fin­gu za no­vi­na­re u Sa­ra­je­vu re­kao Ma­si­mo Mi­na, šef Se­kci­je ope­ra­ci­ja za so­ci­jal­ni ra­zvoj, ci­vil­no druš­tvo i pre­ko­gra­ni­čnu sa­ra­dnju De­le­ga­ci­je EU u BiH. On je re­kao da se pro­cje­nju­je da je uku­pan eko­nom­ski uti­caj ka­tas­tro­fe ko­ja je po­go­di­la BiH do­se­gao iznos od 2,04 mi­li­jar­de evra ili 15 od­sto BDP BiH u ovoj go­di­ni.

Mi­na je na­veo i da EU fi­nan­si­ra za­drža­va­nje i stva­ra­nje do 2.000 ra­dnih mjes­ta u ma­lim i sre­dnjim pre­du­ze­ći­ma, te u se­kto­ru po­ljo­pri­vre­de.

Re­kao je da je ju­če po­čeo sas­ta­nak IPA ko­mi­te­ta sa ze­mlja­ma čla­ni­ca­ma, te da bi u to­ku prve po­lo­vi­ne 2015. go­di­ne pu­tem gran­ta BiH za sa­na­ci­ju šte­ta od po­pla­va tre­ba­lo da do­bi­je još 43 mi­li­ona eura.

Edis Ari­fa­gić, šef Pro­gra­ma EU za opo­ra­vak od po­pla­va, re­kao je da je ovaj pro­gram us­mje­ren na sa­na­ci­ju 4.221 obje­kta, od če­ga 4.000 pri­va­tnih ku­ća naj­ra­nji­vi­jih i mar­gi­na­li­zo­va­nih ka­te­go­ri­ja po­go­đe­nih po­pla­va­ma.

"Pro­gram je us­mje­ren i na sa­na­ci­ju 90 škol­skih i pred­škol­skih us­ta­no­va, tri zgra­de op­štin­ske upra­ve, po če­ti­ri do­ma zdrav­lja i cen­tra za so­ci­jal­ni rad, 100 lo­kal­nih pu­tnih pra­va­ca i mos­to­va, te 10 obje­ka­ta vo­do­vo­dne i ka­na­li­za­ci­one mre­že", re­kao je Ari­fa­gić te na­gla­sio da su 54 us­ta­no­ve u po­tpu­nos­ti obnov­lje­ne, sa ško­la­ma ko­je su oda­bra­ne kao pri­ori­tet da bi se omo­gu­ćio pra­vo­vre­me­ni po­če­tak škol­ske go­di­ne, te da je vi­še od 25.000 uče­ni­ka iz po­plav­lje­nih po­dru­čja sa­da u škol­skim klu­pa­ma.

Ka­da je u pi­ta­nju stam­be­no zbri­nja­va­nje, Ari­fa­gić ka­že da je za­vrše­na sa­na­ci­ja prvih 411 stam­be­nih je­di­ni­ca, te da je u to­ku sa­na­ci­ja još 419.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije