Društvo

Ekipe na terenu prate poplave

Ekipe na terenu prate poplave
Ekipe na terenu prate poplave

ISTOČNO SARAJEVO - Ekipe civilne zaštite u Republici Srpskoj prate situaciju na terenu na podrčjima koja su ili mogu biti ugrožena poplavama, izjavila je Srni viši stručni saradnik u Republičkoj upravi Civilne zaštite Branka Klarić.

Klarićeva je napomenula da je u toku noći bilo problema na području Banjaluluke i Prijedora, te u opštinama Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica. Ona je dodala da je u odnosu na sinoć situacija jutros nešto bolja.

Padavinama su najviše bile ugrožene mjesne zajednice Šargovac, Motike, Petrićevac, Dragočaj, Ramići, Pavlovac, Lauš, Kuljani i Prijakovci dok je pojedinačnih problema bilo i u ostalim dijelovima banjalučkog područja.

Jedno starije lice evakuisano je iz poplavljenog objekta u Mjesnoj zajednici Šargovac iz poplavljenog objekta.

Prema jutrošnjem izještaju Republičke uprave Civilne zaštite, Operativno-komunikacijski centar 121 Banjaluka do 5.00 časova primio je više stotina poziva i zahtjeva građana koji su bili ugroženi bujičnim vodama, nastalim usljed naglih padavina.

Prema informacijama sa terena, u Ulici Vuka Jelovca pukao je potporni zid u dužini 100 metara, dok se na šestom kilometru od Banjaluke prema Saračici odronila zemlja na saobraćajnicu.

U toku večeri i noći radnici preduzeća "Građenje Đurić" isporučili su i u odbranu od poplava ugradili između 700 do 800 vreća sa pijeskom radi kontrole bujičnih vodotoka i sprečavanja ulaska vode u stambene objekte.

Najveći broj zahtjeva za isporuku vreća sa pijeskom primljen je sa područja Mjesne zajednice Šargovac.

Stanje se u toku noći stabilizovalo, a tačan broj poplavljenih objekata, domaćinstava i drugih subjekata koji su bili ugroženi poplavama i koji su pretrpjeli štetu, tek će biti utvrđen.

Snabdijevanje grada strujom i vodom je uredno.

Na području opština Gradiška izlila se rijeka Lubina i poplavila jedan stambeni objekat. Rijeke Jablanica i Vrbaška su na gornjoj tački, a odvodni kanali su puni vode i usljed bujičnog izlivanja potoka bila je zaplavljena jedna kuća.

Zbog zagušenja odvoda i podzemnih voda u gradu je poplavljeno više podrumskih prostorija. Pripadnici civilne zaštite i vatrogasne jedinice su na terenu i rade na otklanjanju posljedica.

Usljed naglih padavina u opštini Laktaši tokom noći izlila se Mahovljanska rijeka i Bukovica i ugrozila mjesne zajednice Jablan, Glamočani i Trn. Voda je ušla u tri kuće i u više podrumskih prostorija.

Tokom jutra voda se povukla u korito rijeka, a u toku dana pripadnici civilne zaštite i vatrogasne jedinice ispumpavaće vodu iz poplavljenih prostorija.

Vodostaj rijeke Save na području opština Kozarska Dubica jutros u 7.00 časova izosio je 829 centimetara i ima konstantan, ali blag porast. Vodostaj rijeke Une prema mjerenju jutros u 6.00 časova bio je 417 centimetara što je za tri manje od kote vanredne odbrane od poplava.

U opštini Kostajnica vodostaj rijeke Une ima tendenciju rasta i prema mjerenju u 7.00 časova iznosio je 417 centimetara što je za 67 više od kote redovne odbrane od poplava. Vanredne mjere odbrane od poplava uvode se na 450 centimetara, kada rijeka Una počinje da plavi niže priobalno područje.

U Republičkoj upravi Civilne zaštite ističu da su upoznati i o situaciji u susjednoj Hrvatskoj gdje su se zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, u Karlovcu jutros oglasile sirene za opštu opasnost i naređena evakuacija stanovništva iz pojedinih mjesnih zajednica i gradskih kvartova.

Klarićeva je rekla da se, prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske,  prije podne očekuje poboljšanje vremena što bi trebalo dovesti do stabilizacije prilika na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije