Društvo

Enes Bahtić, pčelar iz Sanskog Mosta: Slasnim medom osvaja zlato

Enes Bahtić, pčelar iz Sanskog Mosta: Slasnim medom osvaja zlato
Foto: Ilustracija | Enes Bahtić, pčelar iz Sanskog Mosta: Slasnim medom osvaja zlato

SANSKI MOST - Sanski pčelar Enes Bahtić osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju na nedavno održanom 12. internacionalnom sajmu meda "Medena Tuzla", koji je održan u Tuzli, te proglašen za najuspješnijeg proizvođača meda na ovom prestižnom događaju.

Inače, ovaj pčelar za kvalitet svog meda svake godine osvaja vrijedne nagrade i priznanja, a ove godine kaže kako je to ostvario u izuzetno jakoj konkurenciji.

"Osvojio sam zlatne medalje za livadski, cvjetni, šumski i kestenov med u konkurenciji oko 150 učesnika iz 15 evropskih zemalja. Kvalitet meda je laboratorijski testiran na Veterinarskom fakultetu u Tuzli", istakao je Bahtić.

Dodaje kako je za bavljenje pčelarstvom neophodna kontinuirana edukacija i primjena savremenih metoda i dostignuća u ovoj oblasti. Ističe kako je ovo kruna vrijednog i mukotrpnog rada te ulaganja, kao i dokaz koliko su ovi prostori pogodni za razvoj pčelarstva.

Ipak, kaže kako bi kvalitet meda bio mnogo lošiji da nije tokom cijele godine svoja pčelinja društva odvozio na ispašu u blizini šumskih područja. "Potrošio sam dosta novca na prevoz pčela i vozio sam ih čak u okolinu Cazina, gdje je područje koje je izuzetno bogato kestenovim šumama", kaže Bahtić.

Na svom imanju u selu Čaplje, te na još nekoliko lokacija, ovaj vrijedni pčelar ima više od 170 pčelinjih društava.

Pčelarstvom se bavi punih 20 godina, a ljubav prema pčelarstvu, kako kaže, naslijedio je od roditelja, koji su se također bavili ovim zanimanjem. Za pčelarstvo je, kako ističe, potrebno puno rada i truda, ali još više ljubavi.

"Ova godina je bila izuzetno teška za pčelare zbog dugog sušnog perioda koji je onemogućio kvalitetnu ispašu pčela. Pčelari se danas susreću s brojnim poteškoćama i potrebna im je podrška kako bi prebrodili sadašnju tešku ekonomsku situaciju", kaže Bahtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije