Društvo

Evidentiran 12 slučaj nasilja u porodici

Evidentiran 12 slučaj nasilja u porodici
Evidentiran 12 slučaj nasilja u porodici

BIJELJINA - Na području Bijeljine od početka godina do danas evidentiran je 121 slučaj nasilja u porodici, podaci su bijeljinskog Centra za socijalni rad.

Pravnik u ovom centru Vesna Savić kaže da su u najvećem broju slučajeva žrtve žene, ali da je u posljednjih nekoliko godina u porastu i broj zlostavljanih muškaraca.


Ona je rekla Srni da je od početka godine do danas zabilježeno i pet slučajeva u kojima su žrtve djeca.

Savićeva je podsjetila da se djeca, po novom Zakonu o zaštiti djece od nasilja u porodici, evidentiraju i kao direktne žrtve ukoliko su prisutna vršenju nasilja, odnosno sukobu roditelja.

Navodeći da se o uzrocima nasilja u porodice teško može govoriti, Savićeva ističe da neadekvatna komunikacija među supružnicima dovodi do eskalacije koja vodi u nasilje.

"Pokretač, a ne uzrok nasilja u porodici su alkoholizam, ljubomora, teška materijalna situacija... To predstavlja pogodno tlo za nastanak nasilja u porodici", rekla je Savićeva.

Ona je dodala da su od ukupnog broja slučajeva nasilja u porodici 30 odsto recidivi.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Bijeljina, na području koje pokriva ovaj centar za devet mjeseci ove godine registrovano je 71 krivično djelo nasilja u porodici, što je za oko 14 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Tokom devet mjeseci nasilje je izvršeno nad 269 žrtava, od kojih su 22 maloljetne, 177 su žene, a 70 muškarci.

Jedna žrtva nasilja u porodici zadobila je teške, a 49 lakše tjelesne povrede.

Za devet mjeseci podnesen je 91 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, izrečene su dvije zaštitne mjere udaljavanja počinioca nasilja iz stana i zabrana približavanja i kontaktiranja sa žrtvom, te 10 zaštitnih mjera zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Bijeljina, najčešći izvršioci nasilja u porodici su muškarci, a najčešće žrtve žene i djeca. /kraj/zs/sk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije