Društvo

Evmolpidis: Grčka kriza može pogoditi Balkan

Evmolpidis: Grčka kriza može pogoditi Balkan
Evmolpidis: Grčka kriza može pogoditi Balkan

ATINA - Ukoliko dođe do zaoštravanja krize u Grčkoj, poslije referenduma o prijedlozima međunarodnih povjerilaca, to bi moglo imati posljedice i po zemlje zapadnog Balkana, smatra Vasilis Evmolpidis, saobraćajni inženjer iz Atine, koji je aktivan u državama regiona jugoistočne Evrope.

"Ako se kriza u Grčkoj bude dalje zaoštrila, a privremeno zatvaranje banaka je već nanijelo velike probleme u ekonomiji, imaćemo posljedice po cijeli Balkan", uvjeren je Evmolpidis.

On je podsjetio da je Grčka veliki investitor u Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, ali i Srbiji, te ako se grčki privrednici budu suočili sa problemima oni će se osjetiti i u tim zemljama. Promjene kod grčkih banaka, prema njegovim riječima, imale bi zasigurno posljedice po cijeli Balkan.

Evmolpidis je kazao da je referendum veoma bitan za Grčku i njene građane. "Došli smo u poziciju da imamo finansijske probleme. Imali smo prijedloge i na osnovu njih je Vlada odlučila da pita narod jer prijedlog sadrži mjere koje su iznad onoga što je obećala vlast", ocijenio je Evmolpidis.

On je ukazao da mnogi tumače da bi zaokruživanje "Nai" (da) značilo glas za ostanak u EU, a da "Oxi" (ne) predstavlja rizik ostanka u EU i evrozoni.

"To je ogroman rizik", upozorava Evmolpidis dodajući da se rizikuje da Grčka bude ne samo izvan evrozone, već i EU, što sa sobom nosi dodatne velike rizike po zemlju.

"Da smo poštovali sve zakone ne bismo bili tu gdje jesmo i ovo je cijena koju sada plaćamo", kazao je dalje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije