Društvo

FZO: Apoteke same nabavljaju pojedine insuline

FZO: Apoteke same nabavljaju pojedine insuline
Foto: Ilustracija | FZO: Apoteke same nabavljaju pojedine insuline

BANJALUKA- Apoteke u Republici Srpskoj koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske od ovog mjeseca same nabavljaju pojedine insuline i obavezne su da ovim, kao i drugim lijekovima koji se nalaze na listi FZO, budu snabdjevene, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda dodaju da su sve apoteke na vrijeme obaviještene da će od septembra pojedine insuline obezbjeđivati same, odnosno da ih više neće nabavljati Fond putem tendera, po ugledu na druge zemlje iz okruženja.

Novim načinom nabavke, Fond nastoji da maksimalno obezbijedi dostupnost ove terapije svim svojim osiguranicima, koje pozivaju da u slučaju da na terenu dođe do bilo kakvog odstupanja u odnosu na ono što je ugovoreno sa apotekama to i prijave.

"S ciljem zaštite prava naših osiguranika i dostupnosti neophodnih terapija u svim apotekama u Republici Srpskoj, FZO neće dozvoliti kršenje ugovora koje apoteke imaju sa Fondom, a kojim je precizirano da su one dužne da budu snabdjevene svim lijekovima sa liste lijekova koji se izdaju na recept, odnosno koje finansira zdravstveno osiguranje", ističu iz Fonda.

Iz FZO napominju da su apoteke, kao i svi ostali poslovni partneri, dužni da poštuju ugovorene obaveze koje imaju sa Fondom, jer će, u protivnom, FZO preduzimati neophodne mjere koje uključuju i prekid saradnje sa onim ustanovama koje krše ugovor.

Iz Fonda podsjećaju osiguranike da FZO ima ugovor sa više od 200 apoteka u Srpskoj i da se svi lijekovi na recept, kao i insulini, mogu podići u bilo kojoj apoteci u Republici Srpskoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije