Društvo

Federalni ljekari obustavili rad: Bijeli mantili štrajkom traže kolektivni ugovor

Federalni ljekari obustavili rad: Bijeli mantili štrajkom traže kolektivni ugovor
Foto: Nedžad Uglješa | Federalni ljekari obustavili rad: Bijeli mantili štrajkom traže kolektivni ugovor

SARAJEVO - Ljekari u Federaciji BiH od danas su u štrajku i imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou FBiH.

Sindikat zahtijeva potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će, kako ističu, provoditi do ispunjenja zahtjeva.

U štrajk je planiralo stupiti devet kantona. Međutim, u štrajku nije Zapadnohercegovački, a Kanton 10 (Livanjski) planira da u njega stupe od 13. novembra. Do štrajka neće doći ni u Sarajevskom kantonu, jer je danas postignut dogovor kantonalne vlade i sindikata, te se očekuje da koletivni ugovor bude potpisan naredne sedmice.

U četiri kantona potpuno je obustavljen rad i to u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Posavskom i Goraždanskom, a kako saznajemo u toku su pregovori između sindikata i vlada u Unsko-sanskom i Goraždanskom kantonu.

Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u Goraždanskom kantonu, kaže da će generalni štrajk u ovom kantonu trajati do ispunjenja zahtjeva.

"Zahtjev je jedan jedini, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Sa svim zdravstvenim ustanovama potpisan je sporazum o pružanju medicinskih usluga u tokom štrajka. Prema Zakonu o štrajku Urgentni centar Kantonalne bolnice i Zavod za javno zdravstvo ne mogu štrajkovati. Zasad nema nikakvih problema, pacijenti imaju razumijevanja i nadam se da ćemo imati njihovu podršku da istrajemo u rješavanju važnih pitanja za nas", rekao je Balijagić.

Rifat Riad Zajid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kaže da će kolege ljekari iz Sarajevskog kantona svakodnevno biti u polusatnom štrajku podrške kolegama iz drugih kantona sve dok kantonalne vlade ne pristanu na kolektivni ugovor.

Admir Suljić, zamjenik predsjednika Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji je, inače, iz Sindikata Tuzlanskog kantona, kaže da su u generalnom štrajku svi domovi zdravlja i bolnica u Gradačcu, te da u generalnom štrajku jedino nije Klinički centar Tuzla.

"Mi nismo u generalnom štrajku zbog toga što je menadžment tužio Sindikat, pa imamo sudsku zabranu, ali izlazimo svaki dan u polusatni štrajk ispred bolnice", kaže Suljić.

Ističe da ukoliko u nekim kantonima dođe do dogovora, oni će umjesto generalnog štrajka stupiti u štrajk podrške ostalim kantonima dok kantonalne vlade ne pristanu i ne daju odobrenje za potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou FBiH.

Pojašnjava da su kantonalne vlade finansijeri zdravstvenih ustanova i kliničkih centara, te da zbog toga moraju dati odobrenje za potpisivanje kolektivnog ugovora na nivou FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije